Politică

Marius Nicoară: Am colaborat bine cu PSD, să vedem ce facem, aici intră şi UDMR în ecuaţie

Senatorul PNL Cluj Marius Nicoară spune că liberalii clujeni au colaborat bine cu PSD în USL în administraţia locală şi judeţeană şi că formarea unei noi majorităţi cu PDL este un proces "greu", în condiţiile în care la Cluj intră şi UDMR în "ecuaţie".

Senatorul Marius Nicoară, vicepreşedinte al PNL, a declarat, joi, că reprezentanţii PNL Cluj aşteaptă, înainte de a iniţia discuţii cu PDL privind formarea unor noi majorităţi, clarificarea situaţiei preşedintelui filialei, Horea Uioreanu, care a fost reţinut, miercuri, de DNA.

"Vom avea discuţii şi la Cluj, să vedem ce facem în urma deciziei de la Bucureşti, ce formule se pot găsi pentru crearea unor majorităţi cu PDL, pentru că aici intră în ecuaţie şi UDMR, care e aliat cu PSD pe plan naţional. E greu să faci o majoritate. Colaborarea cu PSD a fost bună pe plan local. Formarea noilor majorităţi cu PDL se face la pachet, Consiliu Judeţean şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Dar să vedem ce facem după ce se va clarifica situaţia preşedintelui PNL Cluj, Horea Uioreanu, care a fost reţinut de DNA, şi vom iniţia apoi discuţii cu PDL", a spus Nicoară, care este membru în Biroul Politic Teritorial Cluj.


Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, la rândul său, că decizia de schimbare a majorităţilor din consiliile locale şi judeţene anunţată de PNL şi PDL este "un joc politicianist".

"Mi se pare ciudată această decizie. Sunt jocuri politicianiste care nu au legătură cu dreapta şi interesele cetăţenilor", a spus Lăpuşan.


În Consiliul Judeţean Cluj, PSD şi PNL formează majoritatea în prezent, împreună cu UDMR şi PPDD, având 23 de consilieri din cei 36, câţi are deliberativul judeţean, adică opt de la PSD, şapte de la PNL, cinci de la UDMR şi trei de la PPDD.

În cazul schimbării preconizate de liderii PDL şi PNL, cele două formaţiuni ar avea, împreună, 19 consilieri - şapte de la PNL şi 12 de la PDL, la care se adaugă cei trei consilieri ai PPDD, astfel încât se ajunge la un total de 22, suficient pentru a schimba vicepreşedinţii de la PSD şi UDMR şi a-i înlocui cu un democrat-liberal şi, eventual, cu unul de la PPDD, dar insuficiente pentru a avea majoritate calificată, de 24 de voturi.


În opoziţie ar rămâne PSD, cu opt consilieri, şi UDMR, care are cinci consilieri. Dar, dacă s-ar reface fosta majoritate din timpul guvernării Alianţei DA, PDL-PNL-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de 24 de consilieri şi nu ar mai avea nevoie de voturile PPDD.

Situaţia de la CJ Cluj este una specială, în urma reţinerii de către DNA a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, lider interimar al filialei judeţene a PNL.


În Consiliul Local Cluj-Napoca, situaţia este mai simplă, în condiţiile în care majoritatea este formată în prezent de PDL şi UDMR, care au împreună 14 consilieri - zece de la PDL şi patru de la UDMR - dintr-un total de 27 de consilieri. Dacă la această majoritate se adaugă PNL, cu patru consilieri, coaliţia PDL-PNL-UDMR va avea 18 voturi, iar în opoziţie vor rămâne PSD, cu opt consilieri, şi unul de la PPDD.

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu liderii PDL, că toate alianţele locale ale PNL cu PSD prin care au fost asigurate majorităţi locale urmează să fie rupte, pentru a fi încheiate altele cu PDL


Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus, la rândul său, că PDL şi PNL au stabilit că de joi grupurile parlamentare liberale şi democrat-liberale din cele două Camere vor lucra împreună şi tot de joi vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide.

"De mâine (joi - n.r.) vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide şi (...) ceilalţi colegi vor constitui grupurile necesare pentru a crea, pentru a lucra la acest proiect pentru România, pentru a începe discuţii localitate cu localitate, judeţ cu judeţ, pentru a aduna forţele celor două partide, astfel încât într-un timp, cum spuneam eu, cât mai scurt, dacă s-ar putea mâine dimineaţă, dar nu o să putem, să ajungem la a construi un foarte puternic partid de centru-dreapta din România", a afirmat Blaga.

abonare newsletter