Politică

Victor Ponta, întâmpinat în Harghita cu imnul Ungariei. Vezi de ce!

În goana după voturi, după „episodul religios“, Victor Ponta apelează şi la simpatia maghiarilor.

Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat, duminică, la manifestările comemorative din Pasul Nyerges, judeţul Harghita, cu imnul Ungariei. La începutul manifestării, fanfara din comuna Cozmeni a intonat imnul Ungariei, iar apoi a fost pusă o înregistrare cu imnul de stat al României.

Premierul Ponta nu a părut însă deranjat şi a salutat audienţa în limba română, dar şi în limba maghiară, mulţumind pentru invitaţia căreia i-a dat curs, precizând că ştie că va fi criticat.


Pericolul care „ne paşte“

Democrat liberalii subliniază că o asemenea atitudine relevă pericolul care „ne paşte“, dacă Ponta va ajunge preşedinte. „În primul rând trebuie respectată legislaţia referitoare la momentele oficiale, în ce priveşte intonarea imnului. Dar nu sunt surprins că nu a fost respectată. Ponta este acum în goană după voturi. Îi este foame de voturi şi ştie că are nevoie de mai multe voturi decât bazinul pesedist. Atitudinea lui arată pericolul care ne paşte“, a spus senatorul Alin Tişe, vicepreşedintele PDL, la nivel naţional.

Acelaşi lucru îl subliniază şi liberalul Mihai Seplecan, secretarul general al PNL Cluj. „Ponta a intrat în campanie şi ştie că votul celor de la UDMR este decisiv. Ceea ce nu ştie este că UDMR va susţine candidatul dreptei, în turul al doilea, eu sunt convins de acest lucru.  


Pe de altă parte, vrea voturile cetăţenilor maghiari, dar când vine vorba de a-i ajuta, nu o face. Pot să dau exemple aici, nu merg bani de la guvern către primăriile UDMR, în judeţul Cluj, sau nu sunt susţinute proiecte ale celor din UDMR, la nivelul judeţului. Un alt exemplu ar fi chiar numirea unui subprefect de la PSD, nu de la UDMR“, a spus Mihai Seplecan.

O premieră

Ponta a fost prezent la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Nyerges, în care aproximativ 200 de secui au fost ucişi de trupele ţariste şi austriece. Premierul a afirmat că a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit în 1849 şi a precizat că lecţia trecutului arată că românii şi maghiarii pot avea idealuri comune, se pot înţelege şi respecta reciproc şi că atunci când sunt divizaţi, „întotdeauna câştigă altcineva".
La final, Ponta a mulţumit în română şi în maghiară preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizând că va veni de fiecare dată, dacă va fi invitat.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru că a răspuns invitaţiei şi a spus că este este pentru prima oară când un premier al României vine în Pasul Nyerges, adaugând că apreciază deschiderea către dialog a premierului şi că în Covasna şi Harghita are posibilitatea să îi cunoască mai bine pe maghiari şi dezideratele lor.


Județele „omorâte” de frăția de cruce a politicienilor români și maghiari

Liderii politici au stat 20 de ani cu mâna în banii de la guvernare, însă locuitorii se zbat în sărăcie lucie.

Judeţele Harghita şi Covasna au înregistrat în primul semestru al anului 2014 cel mai mic număr de societăţi înfiinţate la nivel naţional. Judeţul Mehedinţi se alătură în topul ruşinii în materie de antreprenoriat.


Potrivit bussinesmagazin.ro, în judeţul Harghita, 187 de SRL-uri au fost înfiinţate în perioada 1.01.2014-30.06.2014, însemnând o medie de o societate pe zi, în timp ce în judeţul Covasna, 137 de SRL-uri au fost înfiinţate în aceeaşi perioadă.

Dinamica înfiinţării de noi SRL-uri arată o scădere de 33,3% în Harghita, faţă de perioada similară a anului trecut, şi o scădere de 1,7% în Covasna.


Judeţele Harghita şi Covasna sunt cele mai sărace din Transilvania, locuitorii având salarii medii mult mai mici decât media naţională. Cele două judeţe au fost conduse în perioada 1990-2014 de către liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), care au deţinut funcţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene şi cea mai mare parte a mandatelor de primari. Totodată, UDMR a numit prefecţii în Harghita şi Covasna în acest inteval şi a beneficiat de numeroase mandate de miniştri în Guvernul României, vizate fiind în principal ministerele mediului şi culturii.

UDMR a făcut parte din guvernul Convenţiei Democrate Române (CDR) în perioada 1996-2000, din guvernul Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A.) între 2004 şi 2008, din Guvernul Boc între 2009 şi 2011, din Guvernul Ungureanu în 2012, şi din 2014 guvernează în cabinetul premierului Victor Ponta. "De ce se fac alegeri în România? Ca să aleagă UDMR cu cine intră la guvernare", declara anterior liderul UDMR, Laszlo Borbely, fost şi actual ministru al mediului, la un post de televiziune.

În clasamentul societăţilor nou înfiinţate, cel mai bine se clasează municipiul Bucureşti (6.902), urmat de judeţele Cluj (2.000), Timiş (1.540), Ilfov (1.510) şi Constanţa (1.265).

Salariul mediu net pe care îl câştigau angajaţii companiilor din Harghita în 2013, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, era de circa 1.050 de lei, cel mai mic din ţară. Câştigurile lor sunt cu 470 de lei mai mici decât media naţională şi cu 1.100 de lei mai mici decât cele obţinute de către bucureşteni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter