Politică

Senatorul Tişe cere demisia Avocatului Poporului

Senatorul PNL Cluj, Alin Tişe a solicitat demersuri în Comisia Juridică din Senat pentru destituirea Avocatului Poporului.

Tişe a declarat că raportul Comisiei Europene a arătat expres că Avocatul Poporului trebuia să intervină, cel puţin în urma solicitărilor exprese referitoare la OUG privind migraţia aleşilor locali, dar Victor Ciorbea a recunoscut că nu se analizează obiectiv toate OUG. „Este foarte grav faptul că Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a recunoscut că există practica să nu se analizeze obiectiv toate Ordonanţele de Urgenţă. Adică, dacă este vorba de ordonanţe cu iz politic sau cu caracter electoral sau dacă Ordonanţele de Urgenţă sunt neconstituţionale, acestea nu sunt atacate.  Această abordare reprezintă arbitrariu, o ilegalitate şi un abuz din partea acestei instituţii, în acelaşi timp fiind încălcat şi statul de drept”, a afirmat Tişe.

Potrivit senatorului clujean, destituirea de urgenţă a Avocatului Poporului este obligatorie. El a precizat că a solicitat Comisiei Juridice a Senatului să înceapă demersurile pentru destituirea lui Victor Ciorbea, având în vedere ultimele declaraţii şi faptul că nu a atacat nicio ordonanţă declarată neconstituţională a Guvernului Ponta dată în ultimii 2 ani.


Victor Ciorbea a declarat că instituţia Avocatul Poporului îşi asumă cele menţionate în raportul MCV, care critică dur Avocatul Poporului şi a recunoscut renunţarea la funcţia constituţională principală a instituţiei. “Ne asumăm cele menționate în raport, cu observația că, așa cum am informat opinia publică și pe reprezentanții Comisiei la întâlnirea pe care am avut-o în cursul anului trecut, la nivelul instituției Avocatului Poporului exista practica de a nu ne implica în controlul de constituționalitate a Legilor sau Ordonanțelor de urgență ale Guvernului care au un pronunțat caracter politic sau electoral. Față de cele prezentate în raportul Comisiei Europene vom acționa în consecință”, a declarat Victor Ciorbea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter