Politică

Ce spune Kelemen Hunor despre drepturile maghiarilor în România

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la ședința festivă care a marcat împlinirea unui sfert de secol de existență a UDMR, că drepturile obținute de maghiarii din România "nu sunt ireversibile” și a făcut apel la solidaritate și unitate.

"Nu putem spune că de la drepturile de principiu până la acele rezultate care se leagă de drepturile patrimoniale nu sunt ireversibile. Nu, în acest loc, în această regiune, în această ţară aproape totul este reversibil. Am spus că vrem să trăim în democraţie, liberi, dar dacă ne-am gândit vreun moment că rezultatele obţinute, nu prin metode dictatoriale, dar prin instrumente ale justiţiei, pot fi renaţionalizate? Dacă ne-am gândit vreodată că şcoala reformată «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe se va întoarce în patrimoniul statului printr-o sentinţă, ne-am pus problema că drepturile de proprietate sunt, pot fi reversibile? Da, sunt niște instrumente foarte rafinate cu care pot fi inversate drepturile obținute", a declarat Kelemen.

Președintele UDMR a afirmat că, în 1990, când a fost fondată UDMR, pe maghiarii din România i-a mobilizat același lucru: "să rămână pe pământul natal, cu capul ridicat”.


Liderul Uniunii a reamintit drepturile obținute în cei 25 de ani de existență, de la drepturile lingvistice (inscripționarea denumirilor de străzi și localități și în limba maghiară) la învățământul în limba maternă la toate nivelurile, până la restituirea imobilelor și pădurilor, dar a prezentat și eșecurile, referindu-se, printre altele, la obținerea diferitelor forme de autonomie.

"Vedem cum obiectivele foarte importante, care în 1993 au fost aprobate de Consiliul Europei, nu s-au realizat în fiecare punct, fiindcă acolo a fost întregul spectru al drepturilor de limbă maternă, acolo au fost incluse diferite forme de autonomie şi acolo a fost inclusă şi Universitatea de stat în limba maghiară şi, dacă ne uităm la asta, vedem ce obiective avem în faţă şi pentru ce obiective trebuie să mai luptăm. Şi aceste obiective nu au fost lăsate niciun moment de către Uniune şi maghiarii din Transilvania şi România, pentru aceste obiective trebuie să lucrăm, pentru aceste obiective trebuie să rămânem împreună”, a arătat Kelemen Hunor.


El a adăugat că în ultimii 25 de ani UDMR nu a îndeplinit un rol important doar în construirea unei comunități, ci "și în construirea unei țări”, că unele lucruri "trebuie regândite”, altele "replanificate”, referindu-se la "tacticile, instrumentele și prioritățile” Uniunii, astfel încât "să acopere în mare” interesele maghiarimii din România.

Kelemen a atenționat că în 2016, an electoral, UDMR se va afla în fața unei noi provocări, care va decide dacă Uniunea este viabilă sau nu, dacă își poate păstra reprezentarea în administrația locală și în Parlament.


"Dacă Uniunea va fi prietenoasă, atractivă, dacă se va putea adresa maghiarilor din Transilvania, ca aceia care se află lângă noi să fie și atunci lângă noi și cei care au plecat dintr-un anumit motiv de la noi să se reîntoarcă, dacă vom fi capabili să îi reîntoarcem. Și vom fi capabili de acest lucru doar dacă din ce în ce mai mulți oameni, dacă majoritatea comunității maghiare din Ardeal știe și crede că poate conta pe noi, că se poate sprijini pe noi, că aceasta este acea Uniune care, de la Învățământ până la drepturile de proprietate, de la drepturile lingvistice până la diferitele autonomii, reprezintă în așa fel drepturile comunității încât cu fiecare pas, cu fiecare cărămidă pe care o pune la această casă comună, construiește acest lucru. Aceasta este acea casă care înseamnă rămânerea pe pământul natal”, a subliniat președintele UDMR.

În finalul alocuțiunii sale, Kelemen Hunor a spus că UDMR, înfiinţată în baza unor valori şi interese comune, a rezistat în faţa provocărilor datorită sutelor de mii de maghiari care "de la alegeri la alegeri” și-au manifestat loialitatea faţă de Uniune "în cabina de vot” și celor care cred şi lucrează zi de zi în această organizaţie.

abonare newsletter