Politică

Parlamentarii vor reguli noi privind incompatibilitatea. Doi dintre iniţiatorii proiectului sunt clujeni

Un grup de 16 parlamentari a iniţiat un proiect potrivit căruia calitatea de parlamentar este incompatibilă cu cea de preşedinte, vicepreşedinte, director, administrator, membru CA al societăţior comerciale doar în anumite condiţii. Printre semnatarii proiectului legislativ prin care se vor noi reguli privind incompatibilitatea se numără şi doi deputaţi clujeni.

Parlamentarii vor reguli noi privind incompatibilitatea lor Parlamentarii vor reguli noi privind incompatibilitatea lor

Proiectul propus de cei 16 parlamentari prevede ca un parlamentar să fie incompatibil doar dacă firma desfăşoară activităţi comerciale conform documentelor ANAF. Deputaţii clujeni conservatori Ioan Moldovan şi Mircea Irimie se numără printre iniţiatori.

În prezent, legea prevede că funcţia de deputat sau senator este incompatibilă cu cea de preşedintele, vicepreşedinte, director, administrator, membru CA ale societăţilor comerciale.


Potrivit Mediafax, iniţiatorii au considerat că sunt foarte multe cazuri când parlamentarii au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată sau "au uitat de ele" şi atunci ANI i-au considerat incompatibii, conform legislaţiei actuale.

Proiectul a fost depus al Senat în 19 februarie, se află în consultare publică la acest for legislativ.


Parlamentarii clujeni din vizorul ANI

Mai mulţi politicieni clujeni s-au aflat în vizorul ANI, de la preluarea mandatelor. Unii dintre aceştia au pierdut procesele cu ANI, alţii le-au câştigat.

Astfel, fosta liberală Steluţa Cătăniciu a  fost declarată incompatibilă de către ANI privind integritatea în exercitarea funcţiilor de demnitate publică încă din 2013. Decizia a fost contestată de Cătăniciu la Curtea de Apel Cluj, care în 30 decembrie anul trecut a respins acţiunea. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată de Steluţa Cătăniciu la instanţa supremă.


Liberalul Adrian Oros a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că, în perioada 20 decembrie 2012- 8 aprilie 2013, a deţinut simultan funcţia de administrator al unei societăţi cu cea de parlamentar. El a fost cercetat şi pentru faptul că a deţinut concomitent funcţia de deputat şi cea de prorector în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Ulterior, Oros a câştigat procesul cu ANI.

Mate Andras Levente (UDMR) a fost acuzat şi condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat rudele, pe soţia sa, în Parlamentul României.


Ioan Moldovan, deputatul Partidului Conservator din colegiul 7 Câmpia Turzii, s-a aflat în vizorul ANI când a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că a deţinut simultan funcţia de deputat şi calitatea de administrator al societăţii Elian Restaurant SRL din municipiul Câmpia Turzii.

abonare newsletter