Politică

Se lansează un nou partid politic

Europarlamentarul Monica Macovei lansează, duminică, la Bucureşti, alături de iniţiatorii Asociaţiei M10 un nou partid politic. Macovei s-a aflat vineri, la Cluj, pentru a vorbi despre acest proiect şi totodată, pentru a se întâlni cu simpatizanţii.

Proiectul este inspirat din programul cu care Macovei a candidat la alegerile prezidențiale.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, filiala de la Cluj-care a primit deja personalitate juridică- are 500 de membri, iar la nivel naţional aceasta numără 3.000 de membri.


Unul dintre coordonatorii proiectului este clujeanul Adrian Papahagi, filiala de la Cluj fiind condusă de Claudiu Câmpean.

Din această asociaţie şi ulterior din partid nu poate face parte oricine, mai exact nu se aprobă cereri din partea membrilor unor partide precum PRM, PPDD, PSD, PC. Finanţarea la viitorul partid se va face din cotizaţii şi donaţii, „care să reflecte realitatea“. În prezent cotizaţia la asociaţie este de 10 lei pe lună, dar la partid suma ar putea fi mai mare.  


„Cotizația va fi stabilită de adunarea generală, dar trebuie să reflecte realitatea, adică nu va fi o cotizație de un leu. Să nu ne prefacem acum…. Vrem să facem un partid care să fie finanțat cinstit și să poată funcționa, cotizaţia va trebui să reflecte necesitățile“, a spus Macovei, la Cluj.

Ce este Asociaţia M10

Asociația M10 a fost lansată în 11 ianuarie la București. M10 Cluj coordonează de asemenea, filialele din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care numără fiecare între 30-50 de membri. Asociația M10 are în acest moment peste 3.000 de membri la nivel național.


Printre proiectele propuse de asociația M10 se află reforma electorală și a clasei politice (finanțarea partidelor, votul electronic și prin corespondență, liberalizarea pieței politice, limitarea mandatelor, reforma administrației (ghișeul unic), precum și măsuri economice și fiscale pro-capitaliste. 

M10 a propus Parlamentului în această lună un decalog conținând propuneri de reformare a clasei politice, începând de la înregistrarea partidelor, tipul de scrutin, finanțarea campaniei electorale și terminând cu proceduri de revocare a aleșilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter