Politică

Parlamentarii dau liber la nepotism

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal pentru a le permite funcţionarilor publici să îşi angajeze rudele fără să fie sancţionaţi pentru conflict de interese a fost adoptat, zilele trecute, tacit de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor.

Adoptat în data de 25 martie, proiectul a primit aviz negativ atat de la Ministerul Justiţiei, cât şi de la Comisia Juridică a Senatului.

Cum vor vota deputaţii clujeni

Camera Deputaţilor este însă for decizional în acest caz. Deputaţii clujeni ai opoziţiei susţin că nu vor vota aceste modificări. „Nu voi vota aceste modificări, dacă legea a funcţionat astfel până acum, de ce să aducem modificări? Există într-adevăr, câteva situaţii în Parlament în care s-a ajuns la nepotism. Este interesant faptul că a trecut tacit la Senat, dare eu nu voi vota aşa ceva“, a spus deputatul PNL de Cluj Adrian Oros.


Nepotisme şi de la Cluj

În ultimele luni mai mulţi senatori şi deputaţi au fost sanctionaţi cu amendă sau câteva luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-au angajat, soţiile, fiii sau fiicele.

Celebru este cazul deputatului clujean Mate Andras, condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare. Prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost menţinută hotărârea luată în primă instanţă în cazul deputatului Mate Andras Levente, acuzat de conflict de interese.


Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa închisorii pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În perioada suspendării executării pedepsei cu închisoarea, se suspendă şi pedeapsa accesorie.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.


Ce prevede Codul Penal

În prezent, art. 301 din Codul Penal prevede următoarele:

„(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sau, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu inchisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative“.

Noul proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede ca:

„(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta

- exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora“.

abonare newsletter