Politică

Parlamentarii şi privilegiile lor

Legiferează pentru ei sau mai rău, se coalizează şi fac scut în faţa legii, uneori indiferent de culoarea politică. Lipsesc de la şedinţe sau nu au propuneri legislative, şi totuşi, beneficiază de o serie de privilegii. Este vorba dspre parlamentarii noştri, care în ultima vreme au emis o serie de pretenţii, în ciuda inactivităţii lor.

Nu vor cătuşe şi arest preventiv

După ce DNA a cerut o serie de arestări în Parlamentul României, politicienii s-au gândit să îşi facă o lege „anti-arest“.

Astfel, senatorul PSD Şerban Nicolae vrea ca politicienii care nu săvarşesc infracţiuni violente să nu mai fie arestaţi, astfel că „suspectul sau inculpatul să poată fi dus cu mandat (...) dacă acesta este cercetat pentru o infracţiune intenţionată contra vietii, care a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane“. Măsura, spune parlamentarul, ar trebui să nu se aplice cazurilor de corupţie.


Senatorii nu au ajuns însă la o concluzie şi au lăsat discuţiile pe săptămâna viitoare.

Dar vor pensii speciale

Pensiile speciale a fost una dintre ultimele pretenţii ale aleşilor, care a generat o serie de reacţii negative, la nivelul societăţii civile.


255 de parlamentari au semnat propunenea legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Dintre aceştia, câţiva sunt clujeni.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă săptămâna trecută, la Camera Deputaţilor.


Astfel, dintre parlamentarii clujeni care au semnat pentru o bătrâneţe îmbelşugată, doi sunt liberali, trei sunt social democraţi şi unul este de la PMP. De asemenea, şi deputatul UDMR Mate Andras susţine proiectul.

Este vorba despre deputaţii PNL Adrian Oros şi Radu Zlati, deputaţii PSD Aurelia Cristea şi Cornel Itu şi deputatul PMP Adrian Gurzău. Pe lista semnatrilor apare, de asemenea şi senatorul social democrat Alexandru Cordoş. Ceilalţi şapte parlamentari nu au semnat lista, dovadă că se poate ca nu chiar toţi aleşii să alerge doar după privilegii.


Se plâng de internet

Ultima pretenţie Senatorii vor şi internet gratis. Nu doar în ţară, ci şi peste graniţe, pentru că, spun ei, navigarea pe internet în străinătate îi arde la buzunar.

Ca să îşi poată utiliza tabletele în linişte şi atunci când se află în deplasare, senatorii cer renegocierea contractului cu furnizorii.  „A fost  foarte prost negociat (contractul –n.r.). Nici nu trebuia acceptată ideea să dai cu minute la senator şi fără internet”, s-a plâns social-democratul Cristian Dumitrescu. „Alte instituţii, de rang mai mic decât Senatul, au reuşit negocieri foarte bune”, i-a ţinut isonul şi Verestoy Attila. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a sfătuit  pe colegii săi să lase accesul la date şi să se lipească de o reţea Wi-Fi. „Eu m-am fript de câteva ori, mergând în străinătate şi având deschis accesul la date. Costă enorm de mult. Din acest motiv, mă rezum întotdeauna unde găsesc o reţea Wi-Fi să mă branşez acolo şi, cu asta, basta”, a explicat Tăriceanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter