Politică

Senatul ruşinii recidivează

Parlamentarii fac legi „anti-arest“. Senatorii au dezbătut, marţi, în Comisia Juridică, un alt proiect care îi vizează pe politicieni, prin care cer renunţarea la arestul preventiv. Aceasta, coincidenţă sau nu, tocmai într-o zi în care DNA a mai cerut o arestare, cea a deputatului Ion Ochi.

După o zi de discuţii, întrunirea senatorilor s-a încheiat fără succes. Comisia juridică a amânat cu o săptămână un vot pe raportul privind propunerea de modificare a Codului de procedură penală inţiată de senatorul social democrat Nicolae Şerban. Senatorii jurişti au decis ca acesta să modifice textul propunerii legislative, în concordanţă cu observaţiile primite din partea Guvernului şi a instituţiilor din domeniul justiţiei, iar săptămâna viitoare să se reia dezbaterea pe noul text al iniţiatorului.

Potrivit proiectului, măsura arestului preventiv ar putea fi luată doar în cazul în care un suspect este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni, a căror pedeapsă este de zece ani sau mai mare. 


În al doilea rând, Șerban Nicolae propune să fie încătușați doar cei cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau cei care s-au opus măsurii dispuse.

După ce mai mulţi politicieni au fost luaţi de pe stradă, parlamentarul propune ca suspectul sau inculpatul să poată fi dus cu mandat (...) dacă acesta este cercetat pentru o infracţiune intenţionată contra vieţii, care a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane sau alte infracţiuni.


Ocolesc un răspuns clar

Senatorii clujeni sunt reţinuţi în declaraţii când vine vorba de acest proiect.

Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş spune că nu are încă un punct de vedere „bătut în cuie“. „Cred că este necesară o dezbatere în acest sens. Eu consider că o asemenea măsură trebuie păstrată pentru cazurile în care persoana respectivă este pericol public, indiferent de categoria socială“, a spus senatorul clujean.


Senatorul liberal Alin Tişe spune, în schimb, că PNL nu susţine acest proiiect şi nu îl va vota. „PNL nu susţine acest proiect, aceste modificări, Camera decizională este Camera deputaţilor“, a spus Alin Tişe, membru în Comisia Juridică.

Ultimele aberaţii

Prin proiectul dezbătut ieri senatorii nu se dezmint, aceasta fiind doar ultima dintre iniţiativele prin care se distanţează de restul lumii.


O altă „aberaţie“ a venit zilele trecute chiar de la premierul Victor Ponta. În opinia sa, „nu orice fel de procuror“ poate ancheta senatorii si a apreciat că, deşi iniţial el s-a opus propunerii ca procurorii să fie scoşi din categoria magistraţilor, o astfel de propunere ar avea în prezent susţinere în Parlament.

Ceea ce a generat însă o serie de reacţii a fost votul din Senat, de luna trecută, când senatorii au făcut scut în faţa legii, în apărarea lui Dan Şova. Cazul Şova a ajuns până la „urechile“ Comisiei Europene, reuşind să ne mai facem o dată de râs.

abonare newsletter