Politică
Csoma Botond, apărătorul plăcuţelor bilingve şi al câinilor
Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul: cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de vizibili politicienii, în ochii cetăţenilor. În ordine alfabetică, în seria pe care Monitorul o realizează urmează Csoma Botond.
Csoma Botond este membru în forul local din 2006 şi face parte din Comisia pentru adminsitraţie publică locală, probleme juridice, servicii publice şi comerţ.
UDMR „a sărit“ la gâtul primarului Boc pe tema plăcuţelor
La începutul anului, consilierul local UDMR Csom Botond i-a reproşat primarului Emil Boc că denumirea oraşului va fi tradusă în alte limbi străine, dar nu şi în limba maghiară. El susţinea atunci că multiculturalismul la Cluj este un concept "fără valoare".
Mai excat, consilierul i-a reproşat atunci lui Boc faptul că Primăria Cluj-Napoca a declarat recurs la decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş.
"Eu cred că atâta timp cât Primăria face apel împotriva unei decizii de a afișa și în limba maghiară denumirea municipiului, această noțiune denotă faptul că multiculturalismul la Cluj este un concept gol și fără conținut. Nu ne putem lăuda că suntem un oraș multicultural atâta timp cât promovăm o acțiune în justiție, de fapt, împotriva multiculturalismului și împotriva limbii maghiare în spațiul public ", a ținut să precizeze acesta.
Scandalul plăcuţelor bilingve este vechi la Cluj-Napoca, de pe vremea când fostul primar Gheorghe Funar a refuzat, în 2002, solicitarea UDMR de a monta plăcuţe bilingve în limbile română şi maghiară la intrările, respectiv ieşirile din oraş.
Nemulţumit de regulamentul privind plimbatul câinilor
Pe de altă parte, potrivit raportului său de activitate, una dintre iniţiativele lui Csoma Botand au vizat îmbunătăţirea regulamentului privind plimbatul câinilor la Cluj-Napoca.
Astfel, în luna martie a acestui an, acesta explica faptul că una dintre cele mai aberante prevederi din regulamentul iniţial a fost eliminată: interzicerea câinilor, plimbaţi în lesă în Parcul Central. Csoma Botand a fost unul dintre consilierii care au cerut urgentarea adoptării documentului.
Cine este Csoma Botond
Csoma Botond este consilier juridic la Agenţia Domeniilor Statului Cluj şi la Asociaţia pentru sprijinirea Dezvoltării Rurale, dar şi cadru didactic la Universitatea Sapientia. Consilierul deţine un teren intravilan de 51 mp şi o casă. De asemenea, anul trecut şi-a cumpărat o rulotă.
Ce spun clujenii
Asemenea celor mai mulţi colegi ai săi din forul local, Csoma Botond este necunoscut clujenilor.
„Nu ştiu pe nimeni din Consiliul Local, dacă mă credeţi nici nu am televizor şi nu mă interesează politica. Lucrez în domeniul privat, am avut ocazia să lucrez cu diverse primării şi ştiu că se plăteşte separat mult… Eu cred că politica şi politicienii în România sunt o cauză pierdută“. (Liviu Codreanu, 38 de ani).
„Am terminat Facultatea de Administraţie Publică şi ştiu cu ce se ocupă consilierii, dar nu am auzit de vreunul anume sau de mai mulţi. Parcă nu sunt promovaţi sau nu se implică ei în nimic. Clujul este sub amprenta lui Boc, funcţionează ca un brandname. Toată lumea ştie că Boc a făcut un lucru sau altul şi atât. Dar cu siguranţă că în spatele lui este o întreagă echipă şi e păcat că nu îi ştim. Ar trebui cumva promovaţi mai bine“. (D.C., 34 de ani)