Politică

Organizarea referendumului întâmpină probleme în Cluj. Președinții secțiilor de votare se retrag pe capete

Aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad și Timiș, trași la sorți din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum invocând motive personale și au fost înlocuiți.

Potrivit reprezentanților birourilor electorale județene, în Cluj au renunțat circa 270 președinți (din 656 de secții de vot), în Bihor 120 din 650 de secții, în Timiș circa 150 de președinți din 697 de secții, iar în Arad peste 100 de persoane care ar fi trebuit să conducă o parte din cele 437 de secții de vot.

Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat, marți că în Corpul Experților Electorali din județ sunt înscrise 1.800 de persoane, astfel că există o rezervă suficientă.


”În județul Cluj sunt 656 de secții de votare cu tot atâția președinți, din care circa 270 au renunțat din diverse motive și se înlocuiesc, câtă vreme în Corpul Experților Electorali din județ, de unde au fost trași la sorți, sunt înscrise 1.800 de persoane. Mulți au renunțat din motive personale, nu vor fi în localitate, merg la nunți, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legătură cu boicotul despre care se vorbește. Nu există pericolul ca de referendum să fie secții de votare fără președinți, înlocuirile se rezolvă în timp util”, a spus Groza.

Potrivit acesteia, președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiunile legale.

abonare newsletter