Politică

De ce să votezi la europarlamentare? Tinerii din Cluj au aflat despre viitorul Europei.

Eurodeputatul Iuliu Winkler - primul invitat al unui program dedicat tinerilor, pentru conştientizarea importanţei europarlamentarelor.

Primul eveniment din cadrul unui program care are ca scop organizarea, la nivel european, a unor întâlniri în cadrul cărora tinerii să fie informaţi cu privire la importanţa şi la modul în care se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc anul viitor în primăvară, a avut loc în acest weekend la Cluj.

Întâlnirea, la care au participat tineri, în marea lor majoritate studenţi, din diferite ţări, face parte dintr-o serie de convenţii care vor avea loc în lunile următoare în state membre UE.


Au fost organizate workshopuri, în cadrul cărora s-a vorbit despre felul în care funcţionează instituţiile Uniunii Europene, ce rol au politicienii, dar şi ce pot face tinerii pentru a contribui la conturarea lumii în care vor să trăiască.

Reprezentantul Parlamentului European pe care tinerii l-au putut întâlni sâmbătă a fost eurodeputatul Iuliu Winkler, care le-a propus celor prezenţi o discuţie despre viitorul Europei.


"Am dezbătut viitorul UE. Şi Parlamentul European, dar şi Comitetul Regiunilor sunt implicate în această dezbatere, iar eu cred că este cel mai important să vorbim cu tinerii, pentru că până la urmă viitorul Europei sunt tinerii, viitorul UE depinde de credinţele, de motivaţia şi de implicarea lor. Am fost foarte bucuros să fiu invitat la acest eveniment şi dintr-un al doilea motiv - precampania pentru alegerile pentru PE. Anul viitor, în 26 mai, se vor desfăşura în toate statele UE alegerile pentru Parlamentul European, iar participarea este foarte important pentru că ea dă legitimitate celor aleşi şi dă, până la urmă, legitimitate noii compoziţii a legislativului european", a afirmat Winkler.

Trainerii asociaţiei AEGEE Cluj-Napoca, care a organizat această primă convenţie din cadrul programului 'Y Vote', spun că este foarte important să reuşească, chiar dacă este foarte dificil, să aducă în faţa tinerilor un membru al Parlamentului European.


"Să reuşim să aducem membri ai Parlamentului European este destul de dificil, nu pentru că sunt reticenţi, ci pentru că este greu să găseşti o zi în care să poată veni, ei au acţiunile planificate pe luni de zile înainte. Dar pentru tineri este foarte important să întâlnească faţă în faţă un politician, pentru că ceea ce vezi la televizor e mult spectacol şi răspunsurile sunt politicoase, pentru că internetul nu uită niciodată. Dar când îi întâlneşti faţă în faţă este altceva, poţi să pui întrebările care te interesează", a explicat managerul de proiect Philipp Blum.

La rândul său, olandeza Desiree van Langen, speaker al convenţiei, crede că aceste întâlniri faţă în faţă sunt încurajatoare pentru tineri şi îi ajută să înţeleagă mai bine rolul politicienilor, dar şi importanţa participării la alegeri.


"Eu cred că este este foarte important ca tinerii să întâlnească politicieni pentru a vedea că sunt oameni nu cu mult diferiţi de ei, pot avea discuţii pentru a vedea ce spun, ce este important din punctul lor de vedere, dar şi pentru a-i încuraja să fie mai implicaţi, pentru că dacă sunt informaţi le va fi mai uşor să fie mai activi", a precizat Desiree van Langen.

'Y Vote' este un program cu o durată de doi ani prin care se încearcă creşterea nivelului de recunoaştere a importanţei votului, mai ales în rândul persoanelor tinere. Acesta a fost primul eveniment dintr-o serie în care tineri, care fac sau nu parte dintr-o ţară membră UE, sunt invitaţi să dezbată anumite subiecte, dar şi să ridice anumite probleme importante pentru ei, în încercarea de a obţine răspunsuri, de a deveni mai informaţi.


Trainerii AEGEE se deplasează dintr-un oraş european în altul şi stau de vorbă cu studenţii.

"Am ales Cluj-Napoca datorită faptului că am găsit aici o relaţie cooperantă. Vom merge şi la Bucureşti şi la Iaşi anul viitor, dar alte conferinţe vor fi şi organizate în alte oraşe europene", a spus şi vicepreşedintele AEGEE Europe, Marco Daniele.

Programul a început toamna trecută iar timp de un an echipa s-a ocupat de pregătirile necesare, implementarea debutând săptămâna aceasta la Cluj. Următoarele evenimente vor avea loc în Germania şi Italia.

Convenţia a avut loc la Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter