Politică

Controverse după eliminarea pensiilor speciale. Proiectul pică, politicienii dau vina pe justiție?

Deputații au adoptat, marți, proiectul de lege care îi lasă fără indemnizaţii speciale de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special.

Controverse după eliminarea pensiilor speciale: „Proiectul va pica, politicienii vor da vina pe justiție!”, sursă foto: Facebook Cristi Danileț Controverse după eliminarea pensiilor speciale: „Proiectul va pica, politicienii vor da vina pe justiție!”, sursă foto: Facebook Cristi Danileț

Cristi Danileț, judecător penalist la Tribunalul Cluj, afirmă că, în Camera Deputaților, s-a votat eliminarea unor pensii numite „în mod nedrept speciale”. Declarația vine în contextul în care, în cursul zilei de marți, grefierii au protestat și au discutat cu premierul Ludovic Orban. De asemenea, mai mulți magistrați au organizat proteste în ultimele zile.

„Nu îmi exprim acum nici susținerea, nici dezacordul față de aceste pensii, fiind un domeniu unde trebuie făcute ajustări, fără îndoială. Fac însă următoarea remarcă: cine știe puțin drept anticipează cu ușurință ce se va întâmpla”, avertizează Cristi Danileț.


Judecătorul clujean susține că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR), apoi CCR va decide că „legea este neconstituțională”. Astfel, proiectul de lege votat marți va pica, iar politicienii vor da vina pe justiție, „ei știind de la bun început cele trei puncte expuse”, este de părere Danileț.

„Așadar, campania electorală continuă, numai că de data aceasta pe spatele magistraților și grefierilor. Adică într-un mod profund nedrept”, susține cu tărie judecătorul clujean.


Dohotaru, fericit că a trecut amendamentul său

De partea cealaltă, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru exultă după ce a votat „pentru” eliminarea pensiilor speciale. Acesta afirmă că, deși există posibilitatea ca CCR să declare neconstituțională eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, amendamentul său va rămâne.

„Mă bucur că s-a acceptat amendamentul meu prin care pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene, care sunt mult mai mulți decât parlamentarii, sunt eliminate”, se arată în mesajul parlamentarului clujean, „ilustrat” cu fotografiile primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Directorul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, s-a arătat surprins de decizia lui Dohotaru de a-i alătura pe Boc și Tișe postării sale privind eliminarea pensiilor speciale pentru liderii administrațiilor locale și județene.

„Cei doi politicieni din fotografii au susținut întotdeauna eliminarea pensiilor speciale. Inițiativa a fost susținută și de PNL. Așa că asocierea lor la postarea ta e cel puțin ciudată sau menită a crea o impresie falsă asupra realității. Politicienii tineri nu ar trebui să apeleze la astfel de «trucuri». În rest, mulțumim pentru vot!”, a comentat Cîmpean.


Adrian Dohotaru susține că soluția este impozitarea progresivă pentru alte chestiuni (capital, proprietăți, venituri). Parlamentarul clujean este de părere că era bine ca eliminarea pensiilor speciale să fie aplicată și altor categorii de polițiști și militari – „cu excepția, eventual, a celor care au luptat pe front”.

„A spune că am votat pentru instaurarea statului polițienesc e cale lungă. Una e a spune că legea trebuia dusă mai departe și alta e a spune că instituțiile democratice ale statului devin mai prejos decât instituțiile de forță, pentru că a pune problema în termenii ăștia înseamnă apărarea privilegiilor”, a replicat Dohotaru unei femei care l-a acuzat că „a votat pentru instaurarea statului polițienesc”.


CITEȘTE ȘI: Înapoi în instanță. Judecătorii clujeni au încheiat protestul și își reiau activitatea

abonare newsletter