Politică

Daniel Buda: „Uniunea Europeană tocmai acum demonstrează nevoia de a avea o astfel de structură"

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a declarat că Uniunea Europeană oferă un sprijin important în aceste momente statelor membre, în lupta cu coronavirusul.

Daniel Buda este de părere că încercările altor state de a folosi criza provocată de coronavirus pentru a slăbi coeziunea Uniunii Europene nu au niciun efect, întrucât această structură are o importanță deosebită în lupta statelor membre cu pandemia, dar și cu criza economică ce va urma.

„Sunt forțe statale din afara Uniunii Europene care vor să slăbească coeziunea Uniunii Europene, însă nu vor reuși să facă acest lucru, deorece Uniunea Europeană tocmai acum demonstrează nevoia de a avea o astfel de structură, care chiar dacă a avut o reacție întârziată, permite, prin aceste resurse financiare puse la dispoziția statelor membre să facă ceea ce trebuie și să ajute aceste state, pe de o parte, să prevină răspândirea acestui virus și pe de altă parte, să prevină efectele economice dezastruoase, care ar putea să ducă până la urmă la o criză economică. Putem scăpa de virus, dar putem să murim de foame dacă nu luăm măsurile care se impun. Slavă Domnului, se iau aceste măsuri și nu vom muri de foame, dar va veni o perioadă dificilă", a spus Daniel Buda, într-o emisiune radio.


„Italia a avut o reacție foarte întârziată”

Europarlamentarul recunoaște că a existat o reacție tardivă la nivelul UE și a unor state membre în ceea ce privește implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu coronavirus, însă, din puctul său de vedere, acesta nu este și cazul României.

„Într-o intervenție a mea în Parlmentul European am atras atenția că statele membre trebuie să se manifeste pe deplin în lupta cu acest virus. Nici nu poți să le reproșezi membrilor care nu au dat drumul la niște contracte către Italia până nu și-au securizat resursele, fiind vorba de o epidemie care nu a utut să fie apreciată de la început. În momentul de față, Germania tratează italieni, tratează francezi. Italia a avut o reacție foarte întârziată legat de măsurile care trebuiau luate. Au luat măsurile de închidere a școlilor sau a restaurantelor abia atunci când au avut 800 de cazuri, pe când România a luat această decizie când am avut 47 de cazuri. La fel, Spania a așteptat până când au avut 200 de cazuri ca să ia măsura distanțării sociale”, a arătat europarlamentarul clujean.


„În România, nu suntem la un nivel extrem de alarmant”

În final, Daniel Buda a afirmat că niciun sistem medical din lume nu este pregătit pentru o pandemie de asemenea amploare, însă în ceea ce privește România, până în momentul de față, spitalele încă fac față îmbolnăvirilor.

„Niciun sistem medical din lume nu a fost pregătit pentru o pandemie de o asemenea dimensiune. Dacă ne uităm la America, toți ne spun că sunt speriați de această pandemie și că sistemul medical nu face față. Este important că sistemul medical face față, nu suntem la un nivel extrem de alarmant, deoarece avem aceste creșteri nu la un nivel atât de mare. Această creștere este corelată cu capacitatea de testare pe care o are România”, a conchis liderul PNL Cluj.


Citește și

Eurodeputatul clujean Daniel Buda (PPE): „Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, trebuie să activeze de îndată art. 25 din Regulamentul UE“

 

abonare newsletter