Politică

Referendumul din Covasna, criticat dur de politicienii clujeni

<p />Atât politicienii de la Putere, cât şi cei din Opoziţie susţin că iniţiativa este nu doar imorală, ci şi neconstituţională.

Ideea organizării unui referendum în primăvara anului viitor în Covasna, pentru înfiinţarea unei structuri administrativ-teritoriale, îi înfurie pe politicienii clujeni.

Atât politicienii de la Putere, cât şi cei din Opoziţie susţin că iniţiativa este nu doar imorală, ci şi neconstituţională. Mai mult, ei consideră că prefectul judeţului Covasna trebuie să atace în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean.


Înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc nu este o temă locală (care ar premite, legal, consultarea populaţiei prin referendum local), fiind vorba de graniţele unei ţări, argumentează ei.

Referendum pentru Ţinutul Secuiesc

Astfel, în 11 martie 2012, cetăţenii judeţului Covasna vor fi chemaţi să răspundă cu DA sau NU la întrebările: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna conform anexei?” şi „Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc- Szekelyfold» şi cu faptul că judeţul Covasna cu modificările de la punctul 1 să facă parte din această unitate administrativ-teritorială?”.

Consultarea, respinsă de partidele româneşti

Ideea organizării referendumului nu este pe placul politicienilor care fac parte din partidele româneşti. Nici cei din Opoziţie, nici cei de la Putere nu agreează ideea organizării unui „referendum neconstituţional”.

Democrat liberalii nu susţin „bineînţeles” o iniţiativă care face parte din lungul şir al iniţiativelor pe această temă, „dar fără succes”.

„Trebuie verificată legitimitatea acestei iniţiative. prefectul trebuie să atace în contencios această iniţiativă. Bineînţeles că nu sunt de acord cu aşa ceva, le recomand iniţiatorilor să meargă la Constituţie”, a declarat pentru Monitorul de Cluj deputatul PDL Petru Călian. „Este neconstituţional. De altfel, în ultimii 20 de ani ei au tot avut iniţiative în acest sens care nu au cum să aibă succes. Pe de altă parte, s-ar putea ca ei, cei de acolo, să facă asta pentru pregătirea alegerilot de la anul. Este o chestiune care ţine de propagandă, poate fi interpretată şi drept electorală. Mai trebuie spus faptul că România respectă legile şi Constituţia Europei, iar ceea ce fac cei de acolo, prin acest referendum nu este constituţional şi contravine acestora”, a declarat şi deputatul Adrian Gurzău (PDL).

Şi consilierul judeţean PNL Mihai Szeplekan este de aceeaşi părere. El consideră, la rândul său, că prefectul va trebui să atace în contencios această decizie a Consiliului Judeţean Covasna. „S-ar crea un precedent, în primul rând, nu cred că ar fi corectă organizarea unui referendum, în orice judeţ s-ar aplica el, indiferent de minoritatea care cere acest lucru. Pe de altă parte, dacă cei din Sibiu, de exemplu, şi-ar dori organizarea unui asemenea referendum pentru nemţii de acolo? Sau, la fel cu cei de etnie romă. Dacă ar avea toţi pretenţii asemenea celor din Covasna? Şi este şi imoral”, a declarat Szeplekan pentru Monitorul.

Liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, intenţionează să sesizeze Instituţia prefectului din Covasna pentru a ataca actul Consiliului Judeţean. „Ei sunt obligaţi să atace această hotărâre. Se încalcă principiile constituţionale. Nu este o temă locală, este vorba de graniţele unei ţări. Un asemenea referendum nu poate fi declanşat decât la iniţiativa preşedintelui ţării sau a Parlamentului. Mai mult chiar, mă voi adresa şi altor organe ale statului, inclusiv Parchetului, în privinţa acestei hotărâri”, a declarat Jorj pentru Monitorul de Cluj.

„Şi în alte judeţe, nu doar în Covasna”

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca UDMR, Laszlo Attila, susţine că referendumul ar trebui organizat şi în alte judeţe din acea zonă.

„Cei de acolo au avut această posibilitate legală, pe care au folosit-o. Conform Legii 215 autorităţile locale pot organiza referendumuri. Şi noi, aici la Cluj, ne-am gândit să organizăm referendumuri, pe diverse teme. Dar cred că normal ar fi să se organizeze şi în celeleate judeţe de acolo, nu doar în Covasna”, a declarat Laszlo Attila pentru Monitorul de Cluj.

Românii au votat împotriva proiectului

Consiliul Judeţean Covasna a adoptat, luni, un proiect de hotărâre referitor la organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc.

Iniţiativa aparţine grupului de consilieri judeţeni al Partidului Civic Maghiar şi a fost susţinută de UDMR. Reprezentanţii Alianţei Româneşti din Consiliul Judeţean Covasna, formată din consilieri PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot pe considerentul că nu vor să fie părtaşi la încălcarea premeditată a legii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter