Politică

Tinerii liberali europeni militează pentru dreptul românilor de a munci în Europa

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/08_ziua/06 delegatia tnl sir graham watson la congresul lymec.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O rezoluţie privind libera circulaţie a forţei de muncă în Uniunea Europeană a fost adoptată la Congresul Tineretului Liberal European, la Barcelona.

Ce efecte va avea iniţiativa?

 


Congresul Tineretului Liberal European (LYMEC), care a avut loc în perioada 2-6 noiembrie la Barcelona, a adoptat cu unanimitate de voturi Rezoluţia „Sfârşitul tuturor restricţiilor privind libera circulaţie a forţei de muncă în Uniunea Europeană”.

Documentul a fost redactat pe baza propunerii delegaţiei Tineretului Naţional Liberal, care a avut iniţiativa unei rezoluţii împotriva restricţiilor pe piaţa muncii impuse de Spania cetăţenilor români.


Propunerea iniţială a reprezentanţilor României a fost asumată şi de delegaţia daneză, care a devenit, alături de TNL, iniţiator al Rezoluţiei adoptate de către Congres, arată reprezentanţii TNL. Iniţiativa tinerilor liberali este una singulară în rândul clasei politice din România.

Ce solicită LYMEC?


Astfel, Rezoluţia propusă de Tineretul Naţional Liberal reiterează responsabilitatea liderilor europeni de a respecta Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene care prevede patru libertăţi fundamentale: libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalului pe piaţa europeană. Prin această rezoluţie, tinerii liberali europeni solicită susţinerea de către Grupul ALDE a unei poziţii clare împotriva curentului de măsuri protecţioniste adoptate de Spania şi realizarea unor acţiuni de către grupul ALDE în vederea definitivării conceptului de Acorduri de tranziţia pe piaţa muncii cu noile state membre UE. Totodată ei cer promovarea de către toate organizaţiile LYMEC liberei circulaţii pe piaţa muncii din UE.

O iniţiativă singulară


Iniţiativa tinerilor liberali este, în rândul clasei politice una singulară.

Vicepreşedintele TNL Rareş Ferdean a explicat pentru Monitorul de Cluj că obiectivele iniţiativei sunt sprijnirea românilor din străinătate şi stoparea creării unui eventual precedent.


„Nu cunosc iniţiative în acest sens din partea altor partide. Cred că în primul rând trebuie subliniat faptul că astfel se dovedeşte faptul că Organizaţia de Tineret a liberalilor este interesată de problemele tuturor românilor. Nu ne interesează doar electoratul, doar măsurile de dreapta, ci problemele românilor din străinătate. Ar fi trebuit ca această problemă să fie o mai mare răspundere pentru cei de la Putere, mai ales pentru că au strâns multe voturi de la cei din afara ţării”, a spus Ferdean pentru Monitorul de Cluj.

Uite restricţia, nu e restricţia!

La 1 decembrie 2009, Spania a ridicat restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari, fapt care făcea imposibilă o revenire a aplicării restricţiilor. Cu toate acestea, Comisia Europeană a apropat o derogare pentru ca Spania să poată aplica restricţiile solicitate prin activarea clauzei de salvgardare, la 28 iulie 2011. Mai mult decât atât, nu există certitudine, din partea Spaniei sau a Comisiei Europene, pentru ca restricţiile să fie ridicate la 31 decembrie 2012. „Trebuie specificat faptul că principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Spaniol, şi-a declarat încă de la început rezervele privind restricţiile impuse cetăţenilor români”, arată tinerii liberali.

Ultimele Stiri
abonare newsletter