Politică
„Tandem” Boc-Cîțu la șefia PNL? Premierul și Emil Boc, întâlnire pentru a stabili un parteneriat pentru Congres
Începe să se contureze o luptă strânsă pentru șefia PNL, principalii „protagoniști” fiind actualul șef de partid, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu. În „scenă” ar putea intra însă și primarul Clujului, Emil Boc, ori chiar Alin Tișe, critic vehement al lui Orban.
În acest an, Emil Boc și Alin Tișe au criticat în repetate rânduri conducerea PNL și modul în care a negociat împărțirea funcțiilor în structurile Executivului, „mărul discordiei” fiind numirea în funcția de prefect al Clujului a unui reprezentant UDMR.
„PNL a trecut o linie roșie în relația cu noi, pentru că din acest punct de vedere este foarte greu, nu am argumente să spun de ce PNL a optat pentru alt județ și nu pentru Cluj atunci când s-a făcut în coaliție această decizie politică. Eu am fost președinte al PDL și mereu au fost prefecți liberali la Cluj. Și atunci, și acum, Clujul a avut cel mai mare număr de vot adus partidului”, a declarat Boc, după ce funcția de prefect a județului Cluj a fost cedată UDMR.
Boc și Tișe, absenți de la conferința lui Orban de la Cluj
În 16 aprilie, când premierul Cîțu a vizitat Clujul, Boc a participat alături de el la conferința de presă, însă la vizita lui Ludovic Orban de vineri, 14 mai, primarul clujean, dar și Alin Tișe au lipsit de la conferința susținută de actualul șef al PNL, la Cluj.
Emil Boc ar fi lipsit de la eveniment deoarece a avut o întâlnire cu un alt ministru, acesta fiind motivul pentru care nu ar fi fost prezent, a precizat viceprimarul Dan Tarcea înaintea conferinței de vineri.
Spre deosebire de Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost mai ferm în explicații, spunând că a refuzat să participe la conferința de presă alături de șeful său de partid pentru că acesta îi este inferior politic și că a trecut de faza când era impresionat de cei care vin de la București să se laude cu munca lor și să o dea exemplu.
„Domnul Buda (europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj- n.red.) este președintele organizației și participă în această calitate. În ceea ce mă privește, nu voi mai accepta ca munca mea din județ sa fie folosită ca exerciții de imagine ale unora care vin în vizită pe aici și apoi pleacă. Să-și facă imagine cu activitatea și cu realizările lor, dacă o au. E o chestiune de etică politică.
Oameni incompetenți în județele lor (care nu au câștigat la vot direct nici o bătălie electorală) vin la Cluj să se laude cu munca altora, iar apoi ne tratează cu lipsă de respect”, a declarat Tișe, vineri, pentru Știri pe surse.
Întâlnire „discretă” între Boc și Cîțu
Luni, Cîțu ar fi avut din nou o întâlnire cu Emil Boc, pe care premierul a și confirmat-o în aceeași zi, fără a oferi însă detalii despre cele discutate.
„Domnul Boc este în Bucureşti în aceste zile şi ne vedem de fiecare dată când vine în Bucureşti”, a precizat Cîțu, luni, în cadrul unei declarații oferite presei.
Premierul a mai spus că îşi doreşte o funcţie în conducerea Partidului Naţional Liberal (PNL), având în vedere experienţa pe care a acumulat-o ca parlamentar, ministru al Finanţelor şi şef al Guvernului.
Cîțu își dorește șefia PNL
El a fost întrebat în cadrul unei declaraţii acordate presei, luni, în aceeași zi în care a avut întâlnirea cu Boc, dacă îşi doreşte o funcţie în conducerea PNL, răspunsul său fiind afirmativ.
„Bineînţeles. Eu am spus întotdeauna că eu cred că experienţa pe care am acumulat-o ca parlamentar, ministru de Finanţe şi premier este o experienţă care poate să ajute partidul în perioada următoare”, a spus premierul.
Pe de altă parte, Cîţu a fost întrebat şi pe cine susţine pentru şefia partidului, răspunsul său fiind că vrea mai întâi să vadă care vor fi candidaţii în acest sens.
„Staţi să avem congres întâi şi discutăm, vedem care sunt candidaţii şi atunci puteţi vedea şi susţinerea”, a spus Florin Cîţu.
Şeful Guvernului a mai precizat că în acest moment, relaţia sa cu liderul PNL, Ludovic Orban, este una „foarte bună”.
Cîțu, „tête-à-tête” cu Boc
Sebastian Lăzăroiu, fost ministru și consilier prezidențial, comenta luna trecută situația tensionată, iscată în urma numirii la Cluj a unui prefect din partea UDMR.
„Prin Constituție, dacă un partid retrage sprijinul politic premierului și coaliția își pierde majoritatea, premierul își face bagajele sau negociază alt sprijin majoritar. Dar domnul Cîțu ar putea avea un tête-à-tête cu Emil Boc. Să-l întrebe nu dacă a îndrăznit, ci dacă i-a trecut măcar prin minte să remanieze un ministru UNPR sau UDMR, în guvernul pe care-l conducea, fără nicio discuție prealabilă cu Gabriel Oprea sau Marko Bela”, a scris Lăzăroiu, în aprilie, pe o rețea de socializare.
CITEȘTE ȘI