Politică

Profesorii, tot mai nemulțumiți că sunt „lăsați la coadă”

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/30_ziua/04 profesor_rl04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Politicienii de la Cluj trag un semnal de alarmă asupra „Cenuşăresei” din sistemul bugetar românesc.</p>

 

„Donaţia” de aproape 3% de la bugetul statului i-a scos pe profesori din nou, în stradă. Nemulţumiţi de „îngheţarea” dialogului social cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dascălii din învăţământul preuniversitar au reluat ieri protestele. Procentul alocat - cu mult sub cel prevăzut în legea educaţiei naţionale şi mai mic faţă de anii precedenţi - îi nemulţumeşte şi pe politicienii clujeni.

Reprezentanţii USL de la Cluj susţin că este „inadmisibil” ca sistemul educaţional din România să fie din nou lăsat la coadă, alături de alte domenii precum sănătatea. Potrivit acestora, Programul USL pentru Educaţie vine cu măsuri sustenabile pentru dascăli.

Nemulţumirile din Educaţie, un subiect de actualitate întotdeauna

Atât social democraţii, cât şi tinerii liberali clujeni consideră că subiectul educaţiei „lăsată la coadă” la împărţirea banilor, este din păcate, „mereu unul de actualitate”. Reprezentanţii USL intenţionează să depună câteva amendamente în acest sens.

„Atât profesorii, cât şi noi, cei din PSD suntem nemulţumiţi de banii pe care i-au primit cei din sistemul educaţional. Însă vom aduce amendamente şi vom lupta cot la cot cu ei. De altfel noi am avut, în Parlament o dezbatere, în primăvara acestui an, cu profesorii, în care ei şi-au spus nemulţumirile. Profesorii nu au obţinut nici măcar drepturilelegale, deci, evident, se încalcă legea astfel. Nu o dată am subliniat acest lucru”, a explicat parlamentarul clujean, Cornel Itu pentru Monitorul de Cluj.

USL are propriul program pentru învăţământ

Vicepreşedintele tinerilor liberali, la nivel naţional, Rareş Ferdean aminteşte faptul că Uniunea Social Liberală a lansat, de curând propriul program privind educaţia din România. El susţine că reforma din învăţământ este de fapt în „defavoarea sistemului”.

„Le-am înţeles frustrările mereu. În actuala formulă de conducere nu văd rezolvarea prea curând a acestei probleme. Noi am lansat propriul program privind educaţia, care vine cu măsuri sustenabile pentru profesori. Este de neacceptat acest buget pentru educaţie. Trebuie ca bugatul să ajungă la 6%. Este categoric, o reformă, în defavoarea sistemului, până la urmă, ca în alte atâtea alte domenii”, a explicat Ferdean pentru Monitorul de Cluj.

Szeplekan: „Nu ne miră faptul că profesorii nu sunt motivaţi”


Consilierul judeţean liberal, Mihai Szeplekan este însă pesimist şi arată că perspectivele sunt „sumbre” în acest sens. Mai mult, el vorbeşte şi de un cerc vicios, din care sistemul edcucaţional va ieşi mai greu.

„Nu ştiu dacă există vreo rezolvare în viitorul apropiat. Această temă este mereu de actualitate, profesorii au ieşit mereu în strdă, din cauza faptului că au fost marginalizaţi, dar acum este umilitor. Vorbim de educaţie, şi mai mult, acelaşi lucru se întâmplă şi cu sănătatea şi alte domenii. Pe de altă parte, profesorii sunt o mare masă electorală, deci nu văd de ce sunt mereu sacrificaţi. Mereu sunt daţi la o parte. Nu este de mirare că învăţământul în România este la pământ, profesorii nu sunt motivaţi, iar elevii au rezultatele pe care le-au avut anul acesta la bacalaureat”, a declarat consilierul liberal pentru Monitorul de Cluj.



Ultimele Stiri
abonare newsletter