Politică

USL vrea să „cucerească” Transilvania

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/30_ziua/usl-cluj.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" /><strong>Reprezentanţii USL au ales oraşul Cluj-Napoca pentru a lansa programul politic „Angajament pentru România”. Ei îşi propun să cucerească Clujul pentru că, spun ei, dacă la anul Uniunea va câştiga în Transilvania, atunci va câştiga în toată ţara.</strong></p>

Programul politic al Uniunii Social Liberale a fost lansa miercuri, la Cluj-Napoca, în prezenţa celor trei lideri ai PSD, Victor Ponta, PNL, Crin Antonescu, PC Daniel Constantin şi a aproximativ 2000 de reprezentanţi USL, lideri de organizaţii şi parlamentari USL din toată ţara.

Printre reprezentanţii Uniunii de la Cluj s-au numărat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, liderul PC Cluj, Şerban Rădulescu şi cei doi candidaţi USL la localele din 2012, liberalii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu.

Transilvania – ţinta USL, la alegerile de la anul

Cei trei lideri ai USL au declarat că Uniunea se „angajează” să cucerească Ardealul şi mai ales Clujul pentru că aici este locul în care oamenii „şi-au pus cele mai mari speranţe în actuala Putere, iar acum au fost dezamăgiţi”. Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au subliniat faptul că exclud colaborările cu alte formaţinuni politice şi că „UDMR trebuie să meargă în Opoziţie”.

Liderul PSD, Victor Ponta a precizat, la începutul prezentării programului, că acesta este şi motivul pentru care USL a ales municipiul Cluj-Napoca, pentru a lansa cel mai mare program politic al Uniunii de până acum. „Este necesar să lansăm acest program aici şi acum pentru că dacă vom câştiga la anul în Transilvania, vom câştiga în toată ţara”. De altfel şi liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan a precizat în discursul său, că „ne-am săturat să pierdem la Cluj”.

Antonescu: „Trebuie să spunem de la Cluj că România va fi stat naţional şi unitar”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a precizat, la rândul său, că românii trebuie să înţeleagă faptul că USL este mai mult decât o „maşină politică” ce şi-a propus să câştige alegerile din 2012 şi că mesajul USL este cel de solidaritate naţională. „Trebuie să ştim că şi noi suntem responsabili pentru ceea ce trăiesc românii astăzi. Trebuie să spunem de la Cluj că România va fi stat naţional şi unitar şi nu este de ajuns pentru asta să păstrăm un articol din Constituţie. Este necesar să dăm un conţinut acestui mesaj”, a spus Antonescu în prezentarea programului „Angajament pentru România”.

Strategia USL pentru o justiţie independentă

Tot miercuri, reprezentanţii USL au dezbătut stategia Uniunii privind o justiţie independentă. La finalul acesteia, liderul PSD, Victor Ponta a precizat că o justiţie independentă se face pentru milioanele de români care au procese, nu pentru televiziuni.

Potrivit co-preşedintelui USL, România este singura ţară care are încă un sistem de procuratură sovietic, „pentru că în România toată lumea fuge de decizii importante”. „Cum facem ca justiţia să funcţioneze pentru români, nu pentru televiziuni? Sunt milioane de procese în derulare în România, minim şase milioane de români aşteaptă să li se dea dreptate sau nu. Cum să procedăm să avem opt Curţi de Apel, unde să se încheie procesele?”, a spus liderul PSD.

De asemenea, Victor Ponta a precizat, în cadrul dezbaterii privind justiţia din România că sunt necesare schimbări în modul de alegere a membrilor Curţii Constituţionale care să fie numiţi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Ce facem cu CCR? O numim din trei în trei ani, politic, cei de la Putere numesc nişte oameni care nu au legătură cu sistemul de justiţie, dar votează ca o a treia Cameră din Parlament”, a mai spus Ponta.

Prin programul „O justiţie independentă pentru o Românie puternică”, USL îşi propune să ia măsuri pentru „creşterea permanentă a calităţii actului de justiţie în raporturile cu cetăţenii şi a independenţei şi imparţialităţii sale”. De asemenea, USL vrea să găsească soluţii pentru implementarea mecanismelor care să garanteze, în mod real, „independenţa şi imparţialitatea justiţiei, democratizarea acesteia ca parte integrantă a procesului de reabilitare şi întărire a statului de drept în România şi combaterea corupţiei”, se arată în document.

Cei trei lideri ai USL se vor afla astăzi, de Ziua Naţională a României la Alba Iulia. „Ceea ce le voi ura românilor la Alba-Iulia este să reziste pentru că trebuie să ştim cu toţii că este ultimul 1 Decembrie sub regimul Băsescu”, a spus Victor Ponta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter