Politică

Liderii de sindicat provoacă un nou scandal în învăţământ

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/09_ziua/02-fsli.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderii de sindicat care nu predau efectiv nicio oră la clasă rămân fără salarii.</p>

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, în cursul acestei săptămâni, cu 25 de voturi „pentru” şi 13 voturi „împotrivă”, un amendament la bugetul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS), care prevede că liderii de sindicat din domeniu fără normă didactică nu pot fi plătiţi din sume defalcate din TVA. Sindicaliștii contestă amendamentul susţinând că Funeriu vrea să lase liderii de sindicat fără salarii.

Excepţii acceptate de minister

Este exceptat personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, care poate fi degrevat de normă didactică de predare pe baza ordinelor de ministru. Amendamentul a fost introdus pentru ca textul de lege referitor la directori şi inspectori să nu poată fi folosit şi pentru plata liderilor de sindicat, având în vedere prevederile Legii dialogului social, care interzice plata liderilor de sindicat care nu prestează normă didactică.

„Atribuţiile de control din şcoli trebuie să fie urmate de degrevarea parţială de norme. Opţiunea minsterului a fost ca tot personalul de conducere şi control să participe cu număr limitat de ore la clasă. E limpede că plata nu poate fi făcută decât pentru muncă efectivă. Ministerul susţine justa degrevare a celor care lucrează în sistem, deci nu trebuie plătiţi oameni care nu lucrează, pe de o parte, iar pe de altă parte susţinem justa degrevare a celor care lucrează”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.

Prevederile legale în vigoare arată că liderii de sindicat au dreptul la rezervarea catedrei, la rezervarea postului pentru munca depusă la sindicat.

Sindicaliştii se opun deciziei


Reprezentanţii sindicaliştilor din sindicatele din învăţământ susţin că această nouă măsură vine să submineze lupta acestora pentru drepturile cadrelor didactice şi spun că Funeriu vrea să lase liderii fără bani. „Asta va însemna că noi vom depune muncă patriotică în cadrul sindicatului, iar dacă nu vom intra la cursuri nu vom fi plătiţi de loc. Bun, intru la normă, am salar, dar atunci cine va lucra în locul meu în cadrul sindicatului, pentru că eu nu voi mai avea vreme. Decizia asta vine pentru a ne împiedica să dsfăşurăm activitatera specifică în cadrul sindicatului ca ei să facă ce vor la minister. Ne leagă de mâini şi de picioare, ca să stea ei liniştiti. Tipic România. Dar nu o să ne lăsăm, vom contesta decizia, iar până atunci, cei care mai pot, vor rezista pe baricade”, a declarat Lucia Cojocaru, lider al FSLI Cluj.

Mare parte din liderii organizaţiilor sindicale afiliate la FSLI reprezintă interesele a mii de membrii de sindicat - un total de 186.714 de salariaţi, ceea ce presupune o activitate zilnică perpetuă în vederea apărării şi promovării drepturilor acestora.

Amendamentul se va aplica din data de 1 iuanuarie 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter