Politică

Salariul mimim brut creşte cu 30 de lei

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/16_ziua/02 clujana ds 192.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul a decis, în această săptămână, majorarea salariului minim brut pe ţară cu 30 lei, de la 670 lei la 700 lei.

Sindicaliştii spun că majorarea încalcă sensul ideii de „salar minim”, în timp ce deputatul clujean Mircia Giurgiu cere ca majorarea să se facă până la 900 sau chiar 1000 de lei.

Potrivit unui analize a Ministerului Muncii, peste 125.000 de bugetari şi aproape 665.000 de angajaţi din privat vor beneficia anul viitor de majorarea salariului minim. Pentru anul 2012, durata medie lunară a timpului de muncă este de 169,333 ore, ceea ce înseamnă că pentru acest program complet de lucru, salariul de bază minim brut pe ţară de 700 lei lunar reprezintă 4,13 lei pe oră.


Interzis sub 700 de lei

Din ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 670 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună. Salariul de bază nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ceea ce înseamnă că niciun angajat nu poate câştiga anul viitor mai puţin de 700 de lei lunar. Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, constatarea constravenţiei şi aplicarea sancţiunii fiind în sarcina Ministerului Muncii.


Premierul Emil Boc a transmis, săptămâna trecută, patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei. În discuţii, sindicatele au solicitat însă creşterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Salariul trebuie să acopere „coşul zilnic”


Reprezentanţii sindicatului Cartel ALFA susţin însă, că intenţia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de „salariu minim”, acesta trebuind să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină. Sindicaliştii mai spun că salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relaţia dintre angajat şi angajator, dar trebuie, în acelaşi timp, să fie un instrument de stimulare a pieţii muncii şi o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuţii şi taxe suplimentare, dar şi de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale, spun sindicaliştii.

„Guvernul României, care a interzis publicarea periodică a acestui coş minim, confundă ideea de salariu minim cu aceea de ajutor social, ceea ce este în egală măsură şi umilitor şi ilegal, salariul minim trebuind să cuantifice munca depusă de fiecare lucrător”, a declarat Bogdan Hossu, lider al Cartel ALFA.


Se solicită convocarea Consiliului pentru Dialog Social

CNS Cartel ALFA consideră că este necesară o analiză economică atentă care să urmărească apărarea intereselor lucrătorilor şi apărarea interesului statului, acela de a colecta corect şi de a avea resurse pentru investiţii, renunţând la asistenţa socială pentru persoanele active. În acest sens, confederaţia solicită premierului Emil Boc să convoace de urgenţă Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, cu unicul scop de a realiza consultarea conform prevederilor legii pentru această problemă care este de interes major pentru România, pentru bugetul de stat, cât şi pentru economia românească: salariul minim garantat în plata pe anul 2012.


În caz contrar Confederaţia Naţională Sindicală afirmă că va contesta în instanţă eventuala materializare într-o Hotărâre a Guvernului a intenţiei de modificare unilaterală a valorii salariului minim garantat în plată.

Giurgiu vrea minim 900 de lei

La rândul său, deputatul independent Mircia Giurgiu va solicita ministrului Muncii, Sulfina Barbu, şi premierului Emil Boc majorarea salariului minim pe economie la 900 sau 1.000 lei astfel încât populaţia să îşi poată acoperi cheltuielile minime.

„În acest moment, cifrele arată că sunt peste 1 milion de angajaţi cu salariul minim pe economie. Am aflat că Guvernul vrea să mărească salariul minim de la 670 lei la 700 lei, ceea ce este foarte puţin pentru acoperirea cheltuielilor. Voi solicita primului ministru şi ministrului Muncii să majoreze minimul pe economie la 900 sau 1.000 lei”, a declarat Mircia Giurgiu.

Deputatul a mai spus că este necesară scăderea contribuţilor angajatorilor astfel încât aceştia să nu fie îngreunaţi. Giurgiu consideră că astfel ar scădea şi numărul de salarii date la negru pentru că în prezent există mulţi angajatori care îşi plătesc angajaţii în acte cu salariul minim pe economie, iar la negru le dau diferenţa de bani.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter