Sănătate

Zeci de maternități din țară, dotate cu peste 170 de echipamente medicale moderne. Investiție de 1 milion de euro

Un număr de 45 de unități medicale care includ secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, și obstetrică-ginecologie, din 28 de județe ale țării, au fost dotate cu echipamente medicale moderne de Organizația Salvați Copiii.

Investiție de 1 milion de euro în zeci de maternități din țară/Foto: Organizația Salvați Copiii România Investiție de 1 milion de euro în zeci de maternități din țară/Foto: Organizația Salvați Copiii România

 

 


Investiția de 1 milion de euro în dotarea a 45 de maternități și secții de nou-născuți din 28 de judeţe, cu peste 170 de echipamente medicale a fost realizată prin intermediul programulului „Împreună din prima zi” derulat de Organizaţia Salvați Copiii România și fundaţia OMV Petrom. 

 


Astfel, peste 20.000 de nou-născuți vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale, în cadrul misiunii comune de a susține reducerea mortalității infantile și de a oferi o șansă egală la viață pentru toți copiii.

Cele 45 de secţii de neonatologie au primit echipamente de neonatologie printre care: 


  • ecografe care vor ajuta la identificarea rapidă a diferitelor malformații și intervenția timpurie pentru a preveni complicațiile; 
  • sisteme avansate de ventilaţie; dispozitive de monitorizare care ajută la diagnosticul unei game largi de boli frecvent întâlnite la prematuri; 
  • incubatoare cu control termic precis care asigură temperatura ideală pentru dezvoltarea bebelușilor prematuri; blendere de oxigen; 
  • stimulator resuscitare nou-născut; pulsoximetre şi videolaringoscop
Investiție de un milion de euro în dotarea a 45 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 28 de judeţe, cu peste 170 de echipamente medicale/Foto: Salvați Copiii România 

Nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată. 

Sprijin pentru spitalele din Cluj

Spitalele din județul Cluj au beneficiat de sprijin și colaborarea organizației încă de acum zece ani, atunci când Spitalul Județean de Urgență a fost dotat cu un incubator, dar și alte echipamente necesare. Potrivit reprezentanților Organizației Salvați Copiii România, Spitalul Municipal din Gherla va beneficia de sprijin prin intermediul programelor dezvoltate de organizație.  


„Anul trecut, Fundaţia OMV Petrom s-a alăturat efortului Salvați Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România și într-un an am dotat  împreună 45 de unități medicale - secții de neonatologie și obstetrică-ginecologie, din 28 de județe ale țării. 

Proiectul actual a susținut maternitățile de grad 1 și 2 în funcție de solicitările primite de la unitățile medicale. Primim multe solicitări de la spitalele din țară și ne dorim să ajungem peste tot unde este nevoie. 


CITEȘTE ȘI:

95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor. Mulți părinți nu își permit să trimită copiii la școală

În cadrul acestui proiect nu am ajuns în județul Cluj, dar în curând vom ajunge la Spitalul Municipal Gherla, și de ce nu și la alte unități medicale. 

Pentru Organizația Salvați Copiii este foarte importantă susținerea partenerilor dar și a persoanelor fizice, doar cu sprijinul lor am reușit să dotăm, în cei 13 ani ai Programului Național de Reducere a Mortalității Infantile în România, 107 unități medicale din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 

Revenind la județul Cluj, avem multe amintiri frumoase cu medici dedicați și implicați, prima data am ajuns la Spitalului Clinic Județean de Urgență în anul 2013 cu incubator, apoi au urmat și alte echipamente: monitor, ventilator etc.  

Continuăm să luptăm pentru cei mici, suntem împreună din prima zi și nu ne oprim aici! Cei care vor să ne susțină pot direcționa 3.5% din impozitul pe venit pentru a sprijini sistemul medical destinat copiilor”, a declarat pentru monitorulcj.ro Ștefania Mircea, Coordonator Program Salvați Copiii. 

Programul „Împreună din prima zi” a fost implementat în perioada aprilie 2022 - aprilie 2023.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. 

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii. 

Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copiii nimănui. Peste 21.000 de minori români au ambii părinți plecați în străinătate. Aproape 80% dintre părinți nu își permit să-și reîntregească familia

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE. 2 din 5 copii, la limita sărăciei

Ultimele Stiri
abonare newsletter