Sănătate

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. Poate fi periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.

Ţările europene se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, fiind înregistrate aproape 60.000 de cazuri, între ianuarie 2023 şi aprilie 2024.

Epidemie de tuse convulsivă în Europa/Foto: pixabay.com Epidemie de tuse convulsivă în Europa/Foto: pixabay.com

 

 


Ţările europene au raportat o creştere considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.

 


În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunțat miercuri Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). 

În cadrul epidemiei au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat agenţia.


Tusea convulsivă afectează plămânii şi căile respiratorii 

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa. Această problemă de sănătate poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere. Circulaţia tusei convulsive a fost, de asemenea, deosebit de redusă în timpul pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie asociate, ceea ce face ca această creşterea să pară mai mare.


Chiar şi aşa, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenţi. În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 şi 2019. Agenția a menționat că o mare parte a populației a ratat creșterea naturală a imunității la tusea convulsivă, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

Bebelușii sub șase luni sunt expuși unui risc deosebit de infecție.


"Este esențial să ne amintim viețile în joc, în special ale celor mici. Vaccinurile împotriva pertussis s-au dovedit a fi sigure și eficiente", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea țărilor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva pertussis și multe dintre ele vaccinează și femeile însărcinate pentru a-și proteja bebelușii. ECDC a spus că unele țări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alarmant! Cancerul, principala cauză a deceselor la persoanele sub 65 de ani, la nivel european.

Ultimele Stiri
abonare newsletter