Sănătate

Recomandările Direcţiei de Sănătate Publică privind alimentaţia din perioada Sărbătorilor

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj (DSP) oferă clujenilor câteva sfaturi alimentare pe care să le urmeze pentru a nu se îmbolăvi în perioada sărbătorilor de iarnă.

Recomandările DSP Cluj:

  • produsele alimentare consumate cu preponderenţă în perioada  sărbătorilor de iarnă (carne de porc şi preparate traditionale din carne de porc, produse de patiserie şi cofetărie, băuturi alcoolice, etc) şi nu numai acestea, trebuie să fie achiziţionate numai din surse autorizate sanitare şi sanitar veterinar.
  • desfacerea lor către consumatori se permite numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frig pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).
  • în momentul achiziţiei produselor alimentare, cetăţenii trebuie să verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.
  • se recomandă   moderaţie în consumul preparatelor bogate în grăsimi, sare, zahăr, a băuturilor alcoolice, mai ales pentru persoanele cu afecţiuni cronice (diabet, gastrite, ulcer, hipertensiune arterială).
  • se recomandă activitate fizică uşoară pentru evitarea sedentarismului şi hidratare corespunzătoare (apă, ceai, sucuri naturale).

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă personalul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj desfăşoară acţiuni de control tematic în unităţile de comercializare a alimentelor, de alimentaţie publică şi de producţie alimentară.

abonare newsletter