Sănătate
România, fruntașă la TBC. În Cluj încă se mai moare de tuberculoză
Tuberculoza este o boală tratabilă, asociată de regulă persoanelor cu un nivel de trai scăzut. Cu toate că există tratament pentru această boală, în secolul XXI încă se mai moare de TBC.
România, fruntașă la TBC. În Cluj încă se mai moare de tuberculozăSpecialiștii clujeni în pneumologie spun că tuberculoza este o boală care nu poate fi eradicată. Dacă s-ar pune această problemă, ar însemna să fie omorâți 200 milioane de oameni. „Noi, românii, pentru că avem mai multe cazuri de tuberculoză suntem infectați cu toții, dar suntem sănătoși. În comparație cu restul populației europene, avem un potențial mai mare de a face tuberculoză prin reactivarea acestor focare. O treime din populația globului (2 miliarde) este infectată și vreo 200 milioane dezvoltă TBC. Dacă se împușcă 200 milioane de locuitori ai planetei atunci poate să fie eradicată tuberculoza, lucru care nu se poate face”, afirmă prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, șeful Secției Pneumologie II din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj și șef de disciplină la Catedra de Pneumologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj.
Clujenii încă mai mor de TBC
Un mare of al specialistului clujean este faptul că încă se mai moare de tuberculoză, deși există tratamente performante pentru această boală. “În 1882, Robert Koch a evidențiat bacilul Koch și omenirea a considerat că știm agentul patogen și problema e rezolvată. În 1943 a apărut primul medicament antituberculos, streptomicina, și s-a considerat că problema este rezolvată. Luna trecută, mie mi-a murit un pacient de tuberculoză. Acest lucru m-a impresionat. Era un om fără nicio sursă de venit, până au trăit părinții l-au mai întreținut ei. A venit la spital adus de vecini, într-o stare de nedescris. După trei săptămâni nu am reușit să îl salvăm”, afirmă Carmen Monica Pop.
Locul I în Europa la tuberculoză
România se află pe un nedorit loc I în Europa la capitolul TBC. “Organizația Mondială a Sănătății spune că în 2050 vrea să fie 1 bolnav de TBC la 100.000 de locuitori. România se clasează pe locul I în Comunitatea Europeană cu 68 de bolnavi la 100.000 de locuitori. În Franța, Germania, țările nordice, incidența este cam 5-6 la 100.000 de locuitori. Dar dacă ne poziționăm vis a vis de Africa de Sud și Asia de SE, acolo incidența de 300-400 la 100.000 de locuitori”, spune specialistul clujean.