Sănătate

Medicii explică ce s-a întâmplat în cazul fetiței din Turda: DE CE A MURIT LA ȘTRAND?

Medicii clujeni explică ce se întâmplă în organism când este lezată coloana vertebrală astfel încât se ajunge la deces.

O fetiță de 7 ani din Turda a murit duminică după masă în urma unui accident petrecut în bazinul pentru copii din ștrandul din Geoagiu Băi. Un băiat a sărit în apă peste ea, gest care i-a fost fatal fetei. Martorii povestesc că fata a ieșit din apă pe propriile picioare, a acuzat dureri de cap și de gât, apoi a început să vomite și a intrat în stare de inconștiență, la scurt timp. Fetița nu a mai putut fi salvată, deși medicii de pe ambulanță au ajuns cu ea la UPU.

Medicii din cadrul Ambulanței Hunedoara au declarat pentru presa centrală că fetița ar fi suferit leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Medicii clujeni explică ce se întâmplă în organism și cum se poate ajunge la deces când este afectată coloana vertebrală. “Depinde la ce nivel este afectată coloana vertebrală. Dacă sunt leziuni la nivelul inferior atunci sunt afectați anumiți receptori și survine paralizia, dacă în schimb sunt leziuni la nivelul superior atunci apar leziuni neurologice, survine și stopul cardio-respirator”, a declarat Sanda Patrichi, neurolog și manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj.  


Rezultatele autopsiei

Legiştii hunedoreni au finalizat autopsia în cazul fetiţei, concluzia acestora fiind că minora şi-a fracturat coloana cervicală în momentul în care a sărit de pe trambulină în apă. Dan Marculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, susţine că moartea copilei a fost accidentală.

„Autopsia a arătat o fractură de coloană cervicală probabil produsă la momentul impactului cu apa, prin săritură de la înălţime. În momentul impactului capului cu apa se produce o flexare inversă, dorso-flexie a coloanei cervicale, când poate să cedeze vertebra. Acest lucru este susţinut şi prin faptul că prezintă şi un hematom subdural în curs de constituire, care este exclusiv de decelerare – capul loveşte un plan fix, apa fiind în acest caz planul fix unde a avut loc impactul”, a declarat, Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara.