Sănătate
Dr. epidemiolog Mihai Moisescu: “Nu există nicio legătură între vaccin şi autism”
Dezinformarea este unul dintre motivele pentru care mulţi părinţi resping încă ideea vaccinării, atrag atenţia specialiştii.
Dr. epidemiolog Mihai Moisescu: “Nu există nicio legătură între vaccin şi autism”O teorie privind efectele secundare ale vaccinului s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă în spaţiul public, la sfârşitul anilor 1990. Din păcate, deşi a fost demontată, aceasta are ecou şi în prezent. În 28 februarie 1998, revista medicală britanică The Lancet a declanșat o alertă globală publicând o cercetare care susținea că ar exista o legătură între vaccinul anti-rujeolă, oreion și rubeolă și apariția autismului. Cercetător-șef era dr. Andrew Wakefield, care cerea „suspendarea” vaccinării.
Medicul epidemiolog clujean Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj (DSP) atrage atenţia, în plină campanie împotriva rujeolei, că nu există nicio legătură între vaccinare şi autism. Semnalul de alarmă este tras în contextul în care campania de vaccinare de la Cluj nu are neapărat efectele aşteptate de autorităţi.
Reporter: Cum se desfăşoară campania de vaccinare pe care aţi demarat-o la Cluj?
Dr. Mihai Moisescu: Conform metodologiei Ministerului Sănătăţii, în prezent se desfăşoară o campanie extinsă de vaccinare. Astfel, până acum au fost efectuate acţiuni de informare a populaţiei prin intermediul mass media, au fost şi sunt afişate informaţii pe site-ul DSP Cluj şi pe facebook-ul DSP Cluj.
De asemenea, s-a luat legătura cu primăriile, asistenţii sociali, mediatorii sanitari în vederea mobilizării populaţiei la vaccinare. Totodată, s-a efectuat o întâlnire cu medicii de familie pentru a evalua exact problemele ivite în vaccinare. Concret, la data de 7.08.2017 situaţia acoperirii vaccinale în judeţul Cluj era cu 6% mai mare (de la 58,6% a ajuns la 64,51%).
Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat în Cluj?
În total, 216 cazuri. Din păcate, s-a înregistrat şi un deces, o pacientă de 7 luni.
Judeţul Cluj se situează pe locul 11 ca morbiditate prin rujeolă. Vaccinul este indicat pentru vaccinarea simultană pentru rujeolă, oreion (virusul urlian) şi rubeolă, prima doză administrându-se la vârsta de 12 luni şi rapelul la vârsta de 5 ani, ceea ce conferă o protecţie solidă şi de durată.
În condiţii epidemiologice speciale se poate interveni cu vaccinarea la vârsta de 9 luni.
De ce este importantă vaccinarea?
Vaccinarea împotriva bolilor infecţioase transmisibile, prevenibile prin vaccinare şi periculoase, ca rujeola, este o prioritate naţională. Oamenii trebuie să conştientizeze că atunci când îşi vaccinează copiii, astfel ei îi protejează pe aceştia precum şi comunităţile în care trăiesc de boli grave şi potenţial mortale.
Vaccinul ROR reprezintă o soluţie sigură, disponibilă şi eficientă pentru a proteja viaţa şi sănătatea copiilor.
Există vreo legătură între autism şi rujeolă? A existat la un moment dat o teorie.
A existat o afirmaţie în 1998 care a fost demontată de toată lumea medicală. Sunt o mulţime de studii care ne-au arătat clar să nu există nicio legătură între vaccin şi autism. Multe institute de medicină raportează dovezi clare, concludente că nu există o legătură. Ultimele studii au arătat că numărul de cazuri de autism înregistrate la cei vaccinaţi este la fel de mare ca şi la cei nevaccinaţi. Cel care a publicat în 1998 studiul a fost dirijat ca să scoată această concluzie care nu poate fi validată.
INVESTIGAȚIA CARE A DEMONSTRAT FRAUDA A DURAT 7 ANI
Jurnalistul Brian Deer este cel care a demontat punct cu punct, în British Medical Journal (Jurnalul Medical Britanic), cercetarea. Rezultatul celor 7 ani de investigație este uluitor: studiul e o fraudă cap-coadă. Jurnalistul a dovedit că Wakefield și-a selectat pacienții, alegându- i pe cei cu părinți care făceau parte deja din mișcarea anti-vaccinare sau ai căror copilași aveau afecțiuni care putea fi confundate cu autismul.
A demonstrat și că în spatele acestei „cercetări” și a concluziilor ei se ascundeau două interese financiare: Wakefield a fost plătit să acrediteze ideea că vaccinul provoacă autism, într-un proces care trebuia să fie susținut contra companiei farmaceutice care-l producea, pe care el, personal, avea tot interesul s-o discrediteze, întrucât deja depusese documentația pentru aprobarea propriului vaccin contra rujeolei.