Sănătate

Ministrul Sănătăţii, replică la protestele medicilor: Există nişte limite, nu toată lumea trebuie să ia spor maxim. Chiar merită toţi?

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul în care se acordă sporurile, că nu toată lumea trebuie să primească sporuri maxime.

"Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie şi februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. (..) Au fost nişlte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022", a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.

"La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curăţenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferenţe se pot echilibra în funcţie de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi atunci încercăm să găsim soluţii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situaţia la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanţelor şi sunt convinsă că vom găsi soluţii.(..) Există nişte limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îţi doreşti venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem şi o analiză a spitalului în care lucrăm.Şi aici managementul şi sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merită toată lumea sporul maxim?", a mai precizat ministrul Sănătăţii.


Sorina Pintea a precizat că într-un spital din Bucureşti, într-o secţie de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

"Mi se pare un salariul foarte bun pentru România. O infirmieră, 3263 lei, tot în acest spital. Un medic specialist, tot din acelaşi spital din Bucureşti, din subordinea MS, ia în luna februarie, fără gărzi, pentru gărzi există un contract separat, 9.300 de lei şi în luna martie 15.431 lei. Nu am văzut pe nimeni să iasă să spună «Da, uite, s-au mărit salariile, suntem mulţumiţi»", a spus Pintea.


Ministrul Sănătăţii susţine că regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o lună.

"Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt şi doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuală suntem aliniaţi la salariile medicilor cu ceea ce e în Europa Occidentală", a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.


În urmă cu două zile, aproximativ 100 de tehnicieni radiologi şi de imagistică medicală din mai multe spitale clujene au protestat, spontan, pentru asimilarea funcţiei lor celei de asistent medical, astfel încât să beneficieze de majorări salariale.

"Este un protest spontan al tehnicienilor de la Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, care nu suntem cuprinşi deloc în majorările salariale pentru că în Legea salarizării unitare nu figurăm ca asistenţi medicali. Am aflat că, de fapt, nu suntem nimic pentru Ministerul Sănătăţii, nu existăm, dar când s-au tăiat salariile bugetarilor au ştiut exact cine suntem. Dar când să se majoreze salariile, nu mai ştiu cei de la minister cine suntem. Cerem să fim asimilaţi funcţiei de asistent medical, să beneficiem de majorările salariale de la 1 martie, la fel ca restul asistenţilor. E ca şi cum s-ar spune că medicul radiolog nu este medic ca şi chirurgul", a declarat unul dintre protestatari.


Protestatarii, care s-au adunat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, au purtat afişe cu mesajele "Vrem spor 100%, pentru că suntem expuşi 100% nu 55%", "Ne-au scăzut salariile, nu ne mai minţiţi", "Ne luaţi sporul, respiraţi voi formolul", "Dacă nu daţi, măcar nu luaţi".

Protestatarii susţin că, în cazul în care situaţia nu se va rezolva, ar putea recurge şi la alte forme de protest, inclusiv demisii în bloc.


De asemenea, sute de asistente, infirmiere şi medici de la Institutul "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan", dar şi de la Institutul "C.C. Iliescu" au protestat, joi, în faţa unităţilor spitaliceşti, aceştia fiind nemulţumiţi de scăderea sporurilor, despre care susţin că au fost plafonate la 30%.

Angajaţii de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan" şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar şi cu 1.000 de lei.

Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta" susţin că se vor primi sporuri diferenţiate, ceea ce nu este normal, în condiţiile în care toţi angajaţii spitalului intră în contact cu bolnavi de tuberculoză, HIV sau hepatita B. Aceştia s-au strâns în curtea spitalului şi au scandat ''Vrem să muncim, nu să cerşim!".

Tot joi dimineaţă, aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalul Judeţean din Tulcea au protestat în curtea instituţiei, fiind nemulţumiţi de reducerile salariale drastice pe care le-au resimţit, în urma modificării legislaţiei în privinţa salarizării. Oamenii au scandat ”Mincinoşii”, ”Hoţii” şi „Ne vrem banii înapoi”, au suflat în vuvuzele şi fluiere şi au purtat foi printate pe care au scris ”Sănătatea valorează mai mult de 30%”. Angajaţii spun că situaţia este gravă, iar protestele vor continua şi chiar vor lua amploare, până când situaţia va fi remediată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter