Sănătate

Numărul tot mai mic de îmbolnăviri duce la măsuri de relaxare și pentru spitalele clujene

Evoluția favorabilă a epidemiei de coronavirus a dus la o relaxare treptate a măsurilor de protecție. Nu doar populația s-a relaxat, ci și spitalele. Astfel, S-a decis ca două dintre cele patru spitale destinate tratării pacienților cu COVID-19 vor reveni la activitățile specifice.

Spitalul de Recuperare și Clinica Medicala I nu vor mai fi spitale COVID Spitalul de Recuperare și Clinica Medicala I nu vor mai fi spitale COVID

În decursul zilei de marți a avut loc o ședință a Grupului Tehnic Medical prin care s-a decis ca două spitale din cele patru destinate tratării pacienților cu COVID-19 să înceapă iar să trateze bolnavii cronici.

Evoluția pozitivă a pandemiei la Cluj

Potrivit prefectului județului Cluj, Mircea Abrudean, în data de 4 mai a fost vârful epidemiei de coronavirus în județul Cluj, când au fost 223 de persoane pozitive internate. În decursul zilei de marți mai rămăseseră doar 38 de persoane internate în spitalele clujene din județul Cluj.


CITEȘTE ȘI: Clujul, la un pas de a învinge CORONAVIRUSUL: „Au fost măsuri dure, dar iată că au dat rezultate”

 

Două spitale vor reveni la activitățile specifice

Această scădere a numărului de îmbolnăviri a fost un imbold pentru autoritățile județene să relaxeze măsurile și în ceea ce privește spitalele clujene. Astfel, doar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie vor rămâne în lupta pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, în timp ce Spitalul de Recuperare și Clinica Medicala I vor reveni la activitățile anterioare, după ce timp de două luni de zile, pacienții cronici au fost văduviți de procedurile medicale necesare.


„Se propune reluarea activității a două spitale implicate în lupta cu COVID-19, dintre cele patru pe care le avem. Vrem să rămână doar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care a fost de la început cel mai important spital în această situație și cel de Pneumoftiziolofie. Propunerea aparține specialiștilor”, a declarat Mircea Abrudean, în cadrul unei dezbateri despre situația segmentului medical clujean.

Ce servicii oferă cele două spitale?

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singurul în Transilvania, în ţară existând doar două spitale multidisciplinare având acest specific, asigurând servicii medicale în specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastic şi reparatorie, susţinute de activitatea laboratoarelor de radiologie şi imagistica medicala, analize medicale, explorări funcţionale precum şi a bazei de tratament. Personalul unităţii – 731 angajaţi aparţinând diferitelor categorii profesionale – asigura desfăşurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 pacienţi spitalizaţi anual pe cele 403 paturi şi circa 36.000 pacienţi trataţi ambulatoriu.


Clinica Medicala I a fost de la început structurată ca o instituție cu preocupări și competențe multiple, atât din punctul de vedere al învățământului, cât și al asistenței medicale. Această particularitate s-a păstrat, membrii disciplinei activând astăzi în patru servicii de asistență medicală distincte: secțiile de Medicină internă, Cardiologie, Gastroenterologie  și Compartimentul de Cardiologie Intervențională.
Disciplina este responsabilizată pentru activități de învățământ pentru studenții anilor IV și V ai Facultății de medicină (limba română și linia în limba franceză), studenții anului II ai Facultății de Farmacie (specializarea Nutriție - Dietetică), formare prin rezidențiat pentru medicii rezidenți din medicină internă, cardiologie și multe alte specialități, formare pentru obținerea atestatului de studii complementare în ultrasonografia generala și, respectiv, ultrasonografia vasculară, cursuri postuniversitare de educație medicală continuă, precum și studii universitare de doctorat.

CITEȘTE ȘI: Cât costă tratamentul unui bolnav de coronavirus și câte zile este ținut în spital

 


 

abonare newsletter