Sănătate

Cine sunt primii români care vor fi vaccinaţi? Vaccinul anti-COVID, optional sau obligatoriu?

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a fost invitat la Digi24 pentru a vorbi despre vaccinul anti-COVID-19. Discuția viza două întrebări importante: Care sunt primii români care vor fi vaccinaţi? Va fi vaccinul obligatoriu pentru toţi românii?

Cine sunt primii români care vor fi vaccinaţi? Vaccinul anti-COVID-19, optional sau obligatoriu? Cine sunt primii români care vor fi vaccinaţi? Vaccinul anti-COVID-19, optional sau obligatoriu?

 

 


Alexandru Rafila consideră că vaccinul anti-COVID-19 ar trebui să fie opţional, iar campania acestuia să fie realizată cu mare grijă, din cauza teoriilor privind noul virus care sunt deja foarte mediatizate.

 


Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli. Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a declarat Rafila, la Digi24.

Cine sunt primele persoane care vor fi vaccinate?

Medicul este de părere că nu toţi românii vor răspunde la fel în faţa acestui vaccin. Astfel, acesta va fi administrat în doze diferite, variind de la o persoană la alta.


„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare”, a spus el.

Dar înainte de toate se vor stabilii anumite categorii de oameni, după care se va decide ce categorii vor avea înaintare privind administrarea noului vaccin. În principiu, vârstnicii și persoanele care suferă de boli cronice vor fi primii din această listă, având în vedere faptul că aceştia sunt mult mai expuşi în faţa virusului.


„În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a adăugat Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI:


OFICIAL. NU vom avea un vaccin sau tratament împotriva COVID-19 în 2020

 


 

abonare newsletter