Sănătate

STUDIU. Femeile ar putea avea un răspuns imunitar mai bun la Covid-19, față de bărbați

Răspunsul imunitar al femeilor împotriva virusului ar putea fi mai puternic decât cel al bărbaților, conform unui studiu.

STUDIU. Femeile ar putea avea un răspuns imunitar mai bun la Covid-19, față de bărbați STUDIU. Femeile ar putea avea un răspuns imunitar mai bun la Covid-19, față de bărbați

 

 


Concluzia conform căreia femeile sunt puțin mai imune în fața virusului, comparativ cu bărbații reprezintă o posibilă explicație pentru faptul că aceștia din urmă sunt afectați într-o măsură mai mare de forme grave ale bolii cauzate de noul coronavirus, conform unui studiu.

 


Bărbații și femeile reacționează diferit în fața virusului

„Am descoperit că bărbații și femeile dezvoltă tipuri de răspunsuri imunitare pentru COVID-19”, a subliniat autoarea principală a studiului, Akiko Iwasaki.

Potrivit specialistei, „diferențele pot însemna o susceptibilitate sporită a bărbaților la această boală”, iar studiul amintește că „bărbații reprezintă 60% dintre decesele provocate de Covid-19 pe plan global.”


Astfel, acțiunea limfocitelor T, cele care au rolul de a distruge celulele infectate, a fost mai puternică la femei decât la bărbați, în cadrul pacienților examinați. Spre deosebire de bărbați, femeile au putut dezvolta un răspuns puternic al limfocitelor T chiar și în cazul pacientelor mai în vârstă.
 

Tratamente în funcție de sex

În cazul bărbaților, acțiunea slabă a limfocitelor reprezintă un factor agravant al bolii. Cu cât bărbații au o vârstă mai înaintată, cu atât răspunsul lor imunitar este mai slab. Cercetătorii sunt de părere că aceste rezultate ar putea conduce la o diferențiere a tratamentelor în funcție de sex.


Pentru bărbați „trebuie să îmbunătățim răspunsul limfocitelor T cu ajutorul vaccinurilor”, iar pentru femei „blocarea răspunsului citokinelor”, deoarece s-a dovedit că femeile care aveau un nivel ridicat de citokină la debutul infectării, au prezentat stări care se agravau ulterior.

„Multe dintre diferențele observate s-ar putea datora vârstei sau indicelui de masă corporală, adică mai degrabă întâmplării, decât sexului”, estimează un specialist al studiului, Eleanor Riley.


„Tratamentele ar trebui mai degrabă adaptate individual, pentru fiecare pacient, și nu definite în mod unic după sex”, a mai precizat aceasta.

CITEȘTE ȘI:
 

Un transport cu 2 milioane de măști pentru persoanele defavorizate a ajuns la Cluj. Cine va beneficia de măștile gratuite?

 

Expert al Universității Babeș-Bolyai avertizează: „Vom tot închide și redeschide școli întregi”