Sănătate

COVID19, simptomul pe care pacienții îl pot avea și la 5 luni de la vindecare

Unele persoane care s-au vindecat de Covid19 se pot confrunta cu așa-numitele „degete covid” chiar și cinci luni după ce s-au vindecat.

COVID19, simptomul pe care pacienții îl pot avea și la 5 luni de la vindecare COVID19, simptomul pe care pacienții îl pot avea și la 5 luni de la vindecare

 

 


Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire privind felul în care se manifestă infecția cu noul coronavirus. Mai exact, ei au stabilit că unele persoane care s-au vindecat de Covid19 se pot confrunta cu așa-numitele „degete covid” chiar și cinci luni după ce au învins boala.

 


Erupții ale pielii, un simptom Covid19?

„Degetele Covid” sunt considerate a fi un simptom asociat infecției cu noul coronavirus încă din luna mai și se manifestă prin apariția unor erupții asemănătoare rujeolei ori urticariei la nivelul degetelor de la mâini sau picioare. Ele pot avea și forma unor umflături ori ale unor vezicule mici, de culoare roșie ori violet.

De obicei, ele se vindecă în decurs de două săptămâni, însă în cazul persoanelor care suferă de „coronavirus de lungă durată”, acestea pot rămâne luni de zile după ce pacienții au învins virusul.


Potrivit Daily Mail, dermatologii care s-au ocupat de această cercetare se tem că una dintre 12 persoane infectate cu noul coronavirus  se confruntă cu aceste erupții ale pielii. Tocmai de aceea, ei au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să recunoască acest simptom printre cele principale, pe lângă tuse, febră și pierderea mirosului ori a gustului.

Au fost înregistrate aproape 1.000 de cazuri în 39 de țări, iar 16% dintre ele au fost spitalizate. Dacă unii dintre bolnavi se vindecau de „degetele covid” în două săptămâni, 6 dintre ei s-au confruntat cu aceste simptome pentru cel puțin 60 de zile, în timp ce doi pacienți au experimentat erupțiile pe piele timp de 130 de zile. Unul, însă, nu s-a vindecat de „degetele covid” decât după 150 de zile, echivalentul a cinci luni.


Majoritatea pacienților se confruntă cu aceste simptome

„Unii dintre pacienții diagnosticați cu Covid19 se confruntă cu o inflamație a degetelor, care devine roșie și umflată, iar pe parcurs poate deveni chiar violet”, a atras atenția dr. esther Freeman.

Potrivit specialiștilor, degetele de culoare roșie sau mov, umflate, care arată de parcă ar fi fost înghețate sunt puse pe seama imflamațiilor generate în organism în urma infecției cu noul coronavirus. O altă teorie privind apariția acestora este faptul că virusul provoacă vasculită, adică inflamația vaselor de sânge.


Majoritatea pacienților care suferă de Covid19 și se confruntă cu astfel de simptiome, sunt în special tineri.

CITEȘTE ȘI:

Ce este și cum se manifestă „coronavirusul de lungă durată”? Lista simptomelor pe care nu trebuie să le ignori

 

 

 

 

abonare newsletter