Sănătate
Cum acționează vaccinul Pfizer-BioNTech și cui poate fi administrat? Care sunt riscurile vaccinului?
Reacțiile adverse severe la vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech sunt foarte rar întâlnite, arată Agenția Europeană a Medicamentelor.
Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a publicat o prezentare generală a vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cunoscut sub denumirea comercială de Comirnaty. Documentul poate fi citit în integralitate la finalul articolului, la secțiunea Fișiere.
Vaccinul Comirnaty conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Comirnaty nu conține virusul în sine și nu poate cauza COVID-19, se arată în document.
Când se administrează vaccinul unei persoane, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta. Molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după vaccinare.
Potrivit documentului citat, vaccinul Comirnaty nu se recomandă în prezent la copiii cu vârsta sub 16 ani, însă se arată că EMA a convenit cu compania asupra unui plan de testare a vaccinului la copii, într-o etapă ulterioară.
Ce reacții adverse are vaccinul?
Vaccinul este contraindicat la persoanele care știu deja că au alergie la una din componentele vaccinului enumerate la pct. 6 din prospect. De asemenea, se arată că au fost observate reacții alergice (de hipersensibilitate) la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul.
În cadrul studiului, cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Comirnaty au fost, de obicei, ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare. Acestea au cuprins durere și umflare la locul injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare și de articulații, frisoane și febră și s-au manifestat la mai mult de 1 persoană din 10.
Mai puțin de 1 persoană din 10 au prezentat înroșire la locul injecției și greață. Printre reacțiile adverse mai puțin frecvente (care afectează mai puțin de 1 persoană din 100) se numără mâncărime la locul injecției, durere la nivelul membrului, ganglioni limfatici măriți, tulburări de somn și stare generală de rău.
În cazuri rare, la mai puțin de 1 persoană din 1 000, a apărut slăbiciune musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică acută sau paralizie).
Au apărut reacții alergice asociate cu Comirnaty, inclusiv un număr foarte mic de cazuri de reacții alergice severe (anafilaxie), când Comirnaty a fost folosit în campaniile de vaccinare. Asemenea tuturor vaccinurilor, Comirnaty trebuie administrat sub strictă supraveghere medicală, având la dispoziție tratamentul medical corespunzător, se arată în document.
Studiul a cuprins în total aproximativ 44.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, iar celorlalte li s-a administrat o injecție inactivă. Persoanele nu au știut dacă li s-a administrat vaccinul sau injecția inactivă.
Eficacitatea a fost calculată la mai mult de 36.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani (inclusiv persoane cu vârsta peste 75 de ani) care nu avuseseră niciun semn de infecție anterioară. Studiul a demonstrat o reducere cu 95 % a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul (8 cazuri din 18 198 au avut simptome de COVID-19), în comparație cu persoanele cărora li s-a administrat o injecție inactivă (162 de cazuri din 18 325 au avut simptome de COVID-19). Aceasta înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 95 % în studiu.
CITEȘTE ȘI
165 de persoane au fost vaccinate la Cluj. O singură asistentă a avut reacții adverse