Sănătate

Peste 12.000 de cadre medicale din Cluj se vor vaccina împotriva COVID19 după Anul Nou. Câți medici s-au vaccinat până acum?

12.500 de cadre medicale s-au înscris deja pentru vaccinarea anti-COVID-19 în prima etapă a campaniei, care începe pe 4 ianuarie 2021. Câți medici din Cluj s-au vaccinat deja?

 

 


Până astăzi, 29 decembrie 2020, peste 200 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase  din Cluj s-au vaccinat. În perioada 27-31 decembrie, au fost programate 375 de persoane care lucrează în sistemul sanitar să se vaccineze.

 


Aceasta a fost etapa 0 a campaniei de vaccinare. Chiar dacă etapa I începe abia după Anul Nou, pe 4 ianuarie 2021, 12.500 de cadre medicale s-au înscris deja pentru a se vaccina:

„Etapa I de vaccinare, în județul Cluj, începe pe 4 ianuarie, în cele 20 de centre pe care le avem destinate personalului medical. Celelalte județe și-au stabilit fiecare data de începere a campaniei. De acest lucru depinde momentul în care vor pleca de aici dozele de vaccin către fiecare județ. În județul Cluj sunt 12.500 de cadre medicale care s-au înscris pentru vaccinare până în acest moment pentru etapa I, în afară de cei 375 din Spitalul de Boli Infecțioase care au început deja faza 0 de vaccinare”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.


Dintre persoanele vaccinate la Cluj o singură asistentă a avut efecte adverse. Prefectul a anunțat ieri, 28 decembrie 2020, că  a fost un caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian în zona cefei. Asistenta medicală știa că are diverse alergii, dar nu avea contraindicații legate de vaccinarea împotriva virusului COVID-19.

Etapele de vaccinare:

Angajații din domeniul sănătății și social, public și privat sunt incluși în etapa I cuprinzând totodată personalul sanitar și auxiliar din spitale publice și private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenți (acolo unde își fac modulul, la spitalul unde se află la data vaccinării), stomatologi și asistenți, medici de familie și asistenți, medici școlari și asistenți, farmaciști, personal lucrător al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, paramedici, voluntari, personal centre de îngrijire rezidențiale și medico-sociale și rezidenți, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, personal centre de dializă și transfuzii, personal implicat în campaniile de vaccinare. Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” preia vaccinarea personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță a Județului Cluj. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca preia vaccinarea medicilor stomatologi.


În etapa a II-a va fi vaccinată populația la risc incluzând adulții peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personal cheie din instituțiile statului, personal domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritățile judecătorești, sectorul economic vital (electricitate, gaze, apă, alimentar, combustibili, medicamente și material sanitare, transport persoane și mărfuri, feroviar, aeroport). Dar și comunicații: STS, radio, tv naționale, mass-media cu risc de expunere, poștă și curierat, unități de învățământ și creșe, salubritate și deșeuri.

Ei bine, în etapa a III-a restul populației se va vaccina. Ultima etapă a vaccinării include atât populația generală adultă, cât și cea pediatrică.


CITEȘTE ȘI:

Primii medici vaccinați anti-COVID la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj - GALERIE FOTO

 

Programări online pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Cum te poți programa?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter