Sănătate

Oxigenul pentru pacienții COVID, pericol de incendiu: „La orice scânteie se poate întâmpla o tragedie”

Unii pacienți infectați cu COVID-19 primesc prea mult oxigen, susține un cunoscut specialist ATI.

 

 


Preşedintele Societăţii Române de Anestezie si Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, atrage atenţia asupra unui non-sens medical ce se petrece în unele secții de terapie intensivă: pacienţilor li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru poate duce foarte uşor la incendii.

 


„Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalți 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentrație mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar și statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv - frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop... se poate întâmplă o tragedie.” a declarat Şerban Bubenek pentru Digi24.


Întrebat dacă oxigenul în exces dăunează pacientului, Şerban Bubenek a spus: Nu, dar usucă mucoasa nazală și pot să creeze un disconfort în plus, altfel e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litru. Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut. Un pacient dispneic nici atât. Nu recomandăm administrarea.”

CITEȘTE ȘI


Cum se lucrează în secțiile ATI din Cluj? Medic: „E mai mult decât un job, e o necesitate vitală” FOTO

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter