Sănătate
„Sechelele” în urma infecției cu SARS-CoV-2, mai grave decât boala? Pacienții se pot trata în Cluj-Napoca, la un centru de reabilitare
Medicii atrag atenția că urmările bolii COVID-19 ar putea fi mai grave decât ne așteptăm. La Cluj-Napoca există un centru dedicat celor rămași cu „sechele” în urma infecției cu noul coronavirus.
Medicii atrag atenția asupra faptului că cei care au trecut prin boala COVID-19 ar trebui să acorde importanță efectelor virusului, deoarece acestea ar putea fi chiar mai grave decât boala în sine. Problemele respiratorii, cardiace și renale sunt cele care ar putea apărea în urma vindecării de SARS-CoV-2, pacienții fiind expuși afectării nu doar a plămânilor, ci și a pielii, mușchilor, ochilor, inimii și a rinichilor. La Cluj-Napoca există un centru de reabilitare, dedicat celor rămași cu sechele în urma infecției cu noul coronavirus.
Totodată, s-a putut observa că există și riscul apariției unor cheaguri de sânge care ar putea provoca accidente vasculare cerebrale sau atac de cord, iar unii pacienți au ajuns să se plângă de stări precum oboseală, vedere încețoșată, dificultăți de respirație, dureri musculare, confuzie, dureri de cap sau chiar halucinații.
Bolile hepatice, printre cele mai comune urmări
Astfel, potrivit unui studiu făcut in Italia, realizat pe un grup de persoane vindecate, mai mult de jumătate dintre acestea au semnalat oboseală persistentă, iar aproape la fel de mulți au acuzat dificultăți de respirație. O treime dintre aceștia au rămas cu dureri articulare și aproape un sfert cu dureri toracice, conform stirileprotv.ro.
Mai multe persoane vindecate în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2 au declarat pentru sursa citată că au rămas cu urmări precum dureri de cap, durere în partea dreaptă, sensibilitate la ochi și nas.
Centru de reabilitare la Cluj-Napoca
„În ultimul timp, am văzut cazuri cu afectare hepatică mai mult decât în primul val, deci va trebui făcut și un bilanț hepatic, un bilanț renal. Sunt niște parametrii biologici pe care noi îi urmărim, respectiv radiografie sau tomografie”, a declarat medicul pneumolog, Ciprian Sturz pentru sursa menționată.
De reținut este faptul că nu doar pacienții care au avut forme grave ale bolii COVID-19 au parte de o recuperare anevoioasă, ci și cei care au dezvoltat forme ușoare, însă aceștia pot beneficia de reabilitare în urma infecției cu noul coronavirus în Cluj-Napoca, în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților un compartiment special gândit pentru perioada post-covid, bolnavii fiind evaluați și primind tratament de specialitate.
CITEȘTE ȘI