Sănătate

Medicii de familie din Cluj NU se înghesuie la pregătirea cabinetelor pentru vaccinarea anti-COVID. Timișoara deja a început vaccinarea

Vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie va începe pe 20 aprilie, doar că autoritățile clujene spun că nu sunt mulți medici doritori să se implice.

 

 


Vaccinarea anti-COVID se va desfășura și în cabinetele medicilor de familie. Deja au fost stabilite procedurile necesare pentru acest demers, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță.

 


În Timișoara a început astăzi vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, fiind primul oraș din România care a început demersurile pentru acest proiect.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe pe 20 aprilie

Clujul încă așteaptă răspunsurile de la medicii de familie care doresc să se implice în acest proiect, având în vedere că vaccinarea se va desfășura după terminarea programului de muncă.


Monitorulcj.ro a luat legătura cu șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) Mihai Moiescu pentru a afla care este procedura exactă dar și cât de mare este gradul de implicare a medicilor de familie.

Vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie ar trebui să începă din data de 20 aprilie, însă nu există momentan o centralizare exactă a medicilor care doresc să se implice în acest program.


„Conform informațiilor transmise de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Ghoerghiță, va începe vaccinare în cabinetele medicilor de familie din data de 20 aprilie. Încă nu am primit niciun document, dar cel mai sigur aceste lucruri vor fi reglate destul de repede”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj.

Medicii de familie vor începe vaccinare după terminarea programului de muncă. Încă nu s-a stabilit dacă medicii vor primi tot 100 de lei pe oră, la fel ca medicii care vaccinează în cabinetele pregătite de autorități.


„Medicii de familie care vor dori să intre în acest program vor vaccina în cabinetele lor în afara programului de muncă. Avem câțiva medici care sunt dispuși, dar nu am primit răspunsul de la toți ca să știm exact care va fi situația. Nu știu exact cât este gradul de acoperire, dar sper să fie cât mai mare”, a mai spus șeful DSP Cluj.

Nu mai sunt locuri în spitalele din Cluj pentru pacienții COVID

Situația epidemiologică din Cluj este din ce în ce mai gravă. Spitalele sunt pline, iar locurile de la Terapie Intensivă nu pot acoperi în totalitate cererea. Mihai Moisescu spune că situația este sub control, doar că, din păcate, decesele cresc de la o zi la alta.

„Am constatat că acum virusul are forme medii și severe, iar acest lucru a umplu spitalele. 10% din oamenii infectați cu COVID-19 ajung la Terapie Intensivă. Situația este una gravă, dar eu spun că reușim să o ținem sub control. Avem un număr foarte mare de cazuri. Secțiile de ATI sunt pline, doar că nu putem deschide noi secții până nu avem resursă umană”, a explicat Mihai Moisescu.

Irina Munteanu, subprefectul Clujului a spus că acest demers este unul foarte sănătos pentru sistemul medical și ar putea să amelioreze situația provoactă de valul trei al pandemiei.

„Este unul dintre cele mai sănatoase demersuri, dat fiind contextul epidemiologic în care ne aflăm. La fel ca menținerea și accelerarea procesului de vaccinare la nivelul județului, care pe lângă măsurile sanitare respectate de populație, va face diferența și poate conduce la o echilibrare a situației. Știu că este un demers solicitant, care implică timp și resurse, însă întregul sistem medical este suprasolicitat...și nu numai”, a declarat pentru monitorulcj.ro subprefectul Clujului, Irina Munteanu.

Medicii de familie din Cluj nu sunt doritori pentru implicarea în acest program

Cu toate acestea, medicii nu sunt atât de doritori să se implice în acest program, însă subprefectul Clujului speră ca lucrurile să se îmbunătățească până la începerea vaccinării, adică până pe 20 aprilie.

 „Îmi doresc ca medicii de familie, pe lângă eforturile lor zilnice, să se implice în număr cât mai mare și în acest proces de vaccinare, astfel încât să acoperim cât mai multă populație în timp cât mai scurt. Din păcate, din datele pe care le avem momentan, gradul de implicare a medicilor nu este atât de mare precum ne așteptam”, a mai spus Irina Munteanu.

La nivel național, doar 3.028 medici vor să vaccineze dintr-un total 10.940, adică aproximativ 30%, a specificat Valeriu Gheorghiță.

„Doar 30% din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam", a explicat Valeriu Gheorghiță. Acesta a spus că miercuri va demara proiectul pilot din județul Timiș pentru vaccinare, implicați fiind 50 de medici de familie. 

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider, cum ar fi vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.

Până în acest moment, peste 2 milioane de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, dintre care mai mult de 1.220.000 de persoane cu ambele doze, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI:

Începe vaccinarea anti-Covid în cabinetele medicilor de familie. Cum te poți programa?

abonare newsletter