Sănătate
Expert UBB: „Șansele să muriți de COVID sunt de 200 ori mai mari decât de tromboza vaccinului AstraZeneca”
Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate publică, spune că șansele de a muri de la tromboza din urma vaccinării cu AstraZeneca sunt de 200 de ori mai mici decât șansele de a muri din cauza infectării cu COVID-19.
Trombozele sau cheagurile de sânge sunt efecte adverse extrem de rare ale vaccinului AstraZeneca, dar cu toate acestea mulți oameni rămân sceptici în privința acestui ser.
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca explică faptul că riscul de mortalitate din cauza acestui efect secundar este extrem de scăzut, în special față de cel la care te supune infectarea cu COVID-19.
Expertul răspunde la o întrebare pe care mulți români și-o adresează în prezent: „Întrebare: Ținând cont de faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a catalogat trombozele ca fiind un efect advers extrem de rar al vaccinului AstraZeneca și eu sunt programat la vaccinare la vaccinul AstraZeneca, să mă vaccinez sau nu? Răspunsul meu este da, vaccinați-vă.”, spune Răzvan Cherecheș într-un video explicativ.
Infecția cu COVID-19, de 200 de ori mai periculoasă decât trombozele
Dezvoltarea unor tromboze în urma vaccinării cu vaccinul AstraZeneca reprezintă un risc foarte scăzut față de infectarea cu COVID-19.
Expertul UBB Răzvan Cherecheș explică faptul că riscul de a muri în urma infecției cu COVID-19 este de 200 de ori mai ridicat decât din cauza trombozei, ca efect secundar extrem de rar al vaccinului AstraZeneca.
„Vom compara două situații: situația în care nu sunteți vaccinat și sunteți expus riscului de a vă infecta sau chiar de a muri din cauza virusului COVID-19 și situația în care vă vaccinați cu vaccinul AstraZeneca și riscați să dezvoltați tromboză. În cazul în care sunteți vaccinat cu vaccinul AstraZeneca, riscul de a muri din cauza trombozei ca efect advers extrem de rar este de 200 de ori mai mic decât riscul să muriți din cauza infecției COVID-19 în cazul în care nu sunteți vaccinat.
În concluzie, ce puteți să faceți să vă creșteți șansele de supraviețuire? Săptămâna viitoare vaccinați-vă sau programați-vă pentru vaccinare, cu orice vaccin disponibil, fie AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau Johnson&Johnson”, a evidențiat specialistul.
CITEȘTE ȘI: Situația este gravă la Cluj! Peste 70 de oameni infectați cu COVID au murit în ultima săptămână
Cazurile de tromboză sunt rare
Agenția Europeană a Medicamentului a decis că apariția cazurilor de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca pot fi considerate efecte adverse extrem de rare. Acestea vor fi introduse în prospectul vaccinului.
Agenția Europeană a Medicamentului recomandă persoanelor care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca să se prezinte la medic imediat, dacă dezvoltă efecte secundare specifice, persoanele trebuind să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă următoarele simptome:
- Dificultăți de respirare
- Durere în piept
- Umflarea picioarelor
- Dureri abdominale persistente
- Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
- Pete mici sub piele la locul injecției