Sănătate

Azi se deschid 12 centre de vaccinare Pfizer în Cluj! Șef DSP: „Accelerăm procesul de vaccinare anti-COVID”

Se deschid 12 centre de vaccinare în județul Cluj, exclusiv pentru imunizarea cu serul Pfizer. Centrele vor fi operaționale începând de azi, 20 aprilie.

 

 


Începând de azi, 20 aprilie, se deschid 12 centre de vaccinare în județul Cluj, exclusiv pentru vaccinarea cu serul Pfizer BioNTech. Dintre cele 12 centre, 5 vor fi operaționale în Cluj-Napoca. Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, fiecare centru va avea câte un flux care a crescut de la 72 la 84.

 


„Începând de azi se vor deschide 12 centre de vaccinare cu Pfizer, fiecare va avea câte un flux care a crescut de la 72 la 84. Începând de mâine devin operaționale aceste centre. Accelerăm procesul de vaccinare anti-COVID, deoarece este singura cale de a scăpa mai repede de pandemie”, a declarat pentru monitorulcj.ro șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu.

Centrele de vaccinare vor fi în următoarele locații:

1. Școala „Liviu Rebreanu” - Cluj-Napoca, Aleea Moldoveanu, nr. 1 ;
2. Școala „Traian Dârjan” - Cluj-Napoca, str. Traian Vuia, nr. 76;
3. Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” - Cluj- Napoca, str. Zorilor, nr. 27;
4. Școala Gimnazială „Horea” - Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 19;
5. Școala „Alexandru-Vaida Voievod” - Cluj-Napoca, str. Oltului, nr. 83;
6. Căminul Cultural - Călățele, str. Principală, nr. 469;
7. Casa de Cultură - Gilău, str. Principală, nr. 723;
8. Căminul Cultural Sânnicoară - Apahida, sat. Sânnicoară, str. 1 Mai nr. 14:
9. Centru multifuncțional vaccinare - Aghireșu, str. Principală, nr. 86;
10. Centru de vaccinare - Borșa, str. Principală, nr. 242;
11. Căminul Cultural - Băișoara, str. Principală, nr. 48;
12. Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” - Turda, str. Tineretului, nr. 16.


Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe pe 4 mai

Cât despre vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, acest program va începe pe data de 4 mai. Chiar dacă atunci când s-a anunțat această inițiativă, medicii din Cluj au fost mai sceptici, se pare că lucrurile s-au mai remediat, iar până în acest moment se pare că sunt peste 60 de medici interesați de acest program.

„Cabinetele medicilor de familie intră în programul de vaccinare anti-COVID pe data de 4 mai. Până acum avem 64 de medici de familie care s-au oferit să vaccineze în cabinetele lor personale, iar în funcție de aceștia vom face o centralizare să vedem câte vor funcționa, pentru că ne trebuie și personal. Contractele de vaccinare vor fi încheiate cu casele de asigurări, eu nu știu despre ce sumă va fi vorba. Noi vom asigura tot ceea ce ține de la dozele de vaccinare, până la toate materialele de care au nevoie pentru a imuniza populația”, a explicat șeful DSP Cluj.


Medicii de familie vor începe vaccinare după terminarea programului de muncă. Încă nu s-a stabilit dacă medicii vor primi tot 100 de lei pe oră, la fel ca medicii care vaccinează în cabinetele pregătite de autorități.

Atunci când s-a anunțat acestă inițiativă, nici la nivel național nu s-au îngrămădit medicii pentru acest program, ci doar 30% dintre ei s-au înscris în program, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.


Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider, cum ar fi vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.

Până în acest moment, peste 4 milioane de români s-au vaccinat împotriva COVID-19. Cei mai mulți au fost imunizați cu Pfizer, adică 54.818, după care urmează AstraZeneca cu 9.481, iar cei mai puțini s-au imunizat cu Moderna, adică 8.623 de români.

Cluj-Napoca, la un pas de relaxarea restricțiilor

În ultimele zile, Cluj-Napoca a cunoscut o scădere continuă a ratei de incidență COVID, ajungând de la 7.78 la 5.26, în doar câteva zile. Prin urmare, clujenii au scăpat de restricțiile din timpul săptămânii, dar nu și de cele din timpul weekend-ului. Dar există o mare șansă ca în următoarea perioadă să scăpăm de tot de restricțiile de circulație, asta doar dacă acest trend de scădere a ratei de infectare se menține.

Mihai Moisescu a spus că momentan există acest tren descendent, iar lucurile se îmbunătățesc și în spitalele de suport COVID. Cu toate acestea, secțiile de Terapie Intensivă rămân aglomerate, dar cu toate acestea, șeful DSP spune că există o gură de „oxigen”.

„Este o scădere continuă a ratei de infectare COVID în municipiuL Cluj-Napoca, momentan avem o fază descendentă. În spitale deja se observă o schimbare. Parcă este mai mult oxigen, adică medicii mai pot trage o gură de aer pentru că nu mai atât de aglomerat. Cu toate acestea, Terapia Intensivă este la fel de plină, iar locurile se ocupă de la o ora la alta”, a spus Mihai Moisescu.

CITEȘTE ȘI:

Este bine să îți faci rapelul cu AstraZeneca? Expert UBB: „Cazurile de tromboză apar după prima doză” VIDEO

abonare newsletter