Sănătate
Romii din Pata Rât, vaccinați anti-COVID cu Moderna. Prefect: „Este foarte importantă vaccinarea comunității”
Peste 20 de rromi din Pata Rât au fost imunizați anti-COVID cu serul Moderna. În același timp, oamenii fără adăpost din Cluj-Napoca vor fi imunizați cu vaccinul Johnson & Johnson. Campania de vaccinare, un adevărat succes în județul Cluj.
UPDATE: ERATĂ
În Pata Rât s-au prezentat doar 13 oameni de etnie romă la vaccinarea anti-COVID, din numărul total de programați car era de 21 de persoane, potrivit ultimelor informații oferite de prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.
A început vaccinarea anti-COVID în rândul persoanelor de etnie romă din cartierul Dallas. Peste 20 de oameni care fac parte din comunitatea Pata Rât au fost vaccinați sâmbătă, 8 mai, cu serul Moderna. Se pare că unii cetățeni s-au vaccinat deja și în alte locuri, spune prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.
„Conform datelor transmise de către angajații noștri în cursul zilei de ieri, au fost doar 21 de doritori. Unii cetățeni din Pata Rât s-au vaccinat deja în alte locuri și desigur există și acea categorie care nu este încă decisă”, a declarat pentru monitorulcj.ro, prefectul Clujului Tasnadi Szilard.
Oamenii din Pata Rât au fost imunizați cu Moderna
Imunizarea a avut loc la Punctul Sanitar din Pata Rât și a fost efectuată sub supravegherea unui medic de familie. Cetățenii din comunitate au fost vaccinați cu Moderna, care are o eficacitate de 95% în prevenirea infectării cu COVID-19.
Oamenii din comunitate au fost informați înainte de procesul de vaccinare, tocmai pentru a ști exact care sunt beneficiile dar și care sunt reacțiile adverse posibile în urma vaccinării.
Prefectul Clujului a specificat că este foarte importantă vaccinarea în fiecare colt al județului, iar procesul din Pata Rât este doar începutul, el menționând că și în alte zone greu accesibile va începe vaccinarea.
„Toată săptămâna s-a procedat la informarea rromilor din Pata Rât, înainte de vaccinare. A fost un angajat din Prefectură, care se ocupă de problematica rromilor în instituție cu coordonatorul echipei mobile de vaccinare. Nu doar în Pata Rât este importantă vaccinare, este importantă în fiecare colț al județului, dar având în vedere faptul că nu toți se pot deplasa sau să se programeze, chiar dacă acum se poate face și fără programare, consideră că este de importanță majoră vaccinarea doritorilor de acolo, la fel cum se va proceda și cu zonele greu accesibile, montane, etc”, a mai spus prefectul Clujului.
Oamenii fără adăpost din Cluj-Napoca, vaccinați cu Johnson & Johnson
De asemenea, se va da startul unei campanii de vaccinare anti-COVID cu Johnson & Johnson pentru persoanele fără adăpost din Cluj-Napoca. Inițiativa a venit din partea organizatoriilor proiectului „O masă caldă”.
Proiectul „O masă caldă” funcționează din anul 2013 în Cluj-Napoca. La începutul proiectului, organizatorii reușeau să hrănească aproximativ 50 de persoane, dar acum reușesc să hrănească sute de oameni care nu au adăpost. Cu timpul, acest proiect s-a dezvoltat și în alte orașe, cum ar fi Satu Mare, Adjud, Bistrița, Constanța și Zalău.
Campania va începe, doar după ce Primăria municipiului Cluj-Napoca va aproba folosirea vaccinului Johnson & Johnson.
„Am vorbit cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu cei de la asistență socială, care se ocupă cu vaccinarea, pentru a da startul acestei mici campanii. Așteptăm vaccinul Johnson&Johnson, deoarece se administrează o singură doză. La celelalte tipuri de vaccin, mi-e greu să îi găsesc pe aceeași oameni după trei-patru săptămâni, pentru rapel.
Vaccinul de la Johnson&Johnson a ajuns în jurul datei de 20 aprilie, dar poate fi folosit doar în cadrul cabinetelor medicilor de familie și a centrelor mobile de vaccinare, fapt pentru care vom face și noi un centru mobil.” a explicat pentru monitorulcj.ro Raimonda Boian, organizatoare a proiectului.
Organizatoarea proiectului a rămas plăcut surprinsă când a văzut că interesul oamenilor față de vaccin este unul destul de mare, deja fiind trecuți pe liste peste 50 de oameni fără adăpost.
„Când am făcut lista pentru cei care doresc să se vaccineze, s-au înscris 55 de oameni, în condițiile în care numărul celor care frecventează în mod normal centrele noastre se situează între 50 și 90 de persoane.” a confirmat organizatoarea.
Campania de vaccinare este un adevărat succes atât la nivelul județului, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, autoritățile apelând la toate variantele posibile care accelerează procesul de vaccinare anti-COVID. În acest moment, Cluj-Napoca este fruntaș la imunizare, având peste 40% din populație vaccinată.
CITEȘTE ȘI:
Emil Boc promite vaccinarea săracilor cu Johnson&Johnson! Cum vrea edilul să imuneze populația de la Pata Rât?