Sănătate

Campania „Orașul vaccinează satul”, o posibilă soluție pentru scăderea vaccinărilor

Numărul vaccinărilor a scăzut considerabil în ultima perioadă, fapt pentru care se caută soluții pentru motivarea populației de a se imuniza anti-COVID.

 

 


Numărul românilor care se vaccinează zilnic s-a redus la aproape jumătate, într-o săptămână. Au fost puțin peste 54.000 duminică, față de peste 101.000, număr înregistrat cu o duminică în urmă. Coordonatorul campaniei de vaccinare a României, Valeriu Gheorghiță, a propus începerea unei campanii intitulate „Orașul vaccinează satul”.

 


Cea mai oportună cale pentru vaccinarea în mediul rural

Medicul este de părere că aceasta ar fi cea mai oportună cale pentru imunizarea românilor din mediul rural, campania presupunând vizite ale personalului medical (vaccinator), din centrele urbane, o dată sau de două ori pe săptămână, în mediul rural.

„Avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este «Orașul vaccinează satul». Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul.


Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi.

Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați", a explicat medicul.


Doritori împiedicați de neputința de a se transporta

Coordonatorul campaniei de vaccinare a insistat asupra problemei scăderii numărului de vaccinări și a menționat faptul că sunt doritori, care nu au însă oportunitatea de a se imuniza din neputința de a se transporta până la un centru de vaccinare, motiv pentru care au venit cu ideea acestei campanii de vaccinare.

„Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.


Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.

De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Statistici și evitarea unui val patru

Coordonatorul de campanie a mai menționat unele statistici privind starea actuală a României și numerele infectărilor și vaccinărilor înregistrate.

„Avem peste un milion de persoane care au fost infectate și vindecate. Probabil că sunt de cel puțin două ori până la 5 ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecție, fără simptome, probabil că imunitatea de grup în Romania este începând de la 30% până la pe la 45% și asta explică evoluția epidemiologică, a declarat Gheorghiță.

El a atras atenția că virusul este în continuare circulant și că dacă oamenii nu se vaccinează, „riscăm un val 4 care ar putea să fie destul de important".

„COVID-19 este prevenibilă prin vaccinare, este păcat să nu beneficiem de vaccinare pentru a evita alte drame", a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

Ultimele Stiri
abonare newsletter