Social

Povestea unor dependenţi de droguri, spusă în fotografii - Galerie FOTO

O campanie antidrog a fost lansată la Cluj-Napoca sub forma unei expoziţii foto.

Asociaţia Preventis a început, de vineri, o  campanie antidrog în Cluj-Napoca, sub forma unei expoziţii foto care cuprinde diverse obiecte ale unor tineri, foşti consumatori.

Mai multe fotografii care ilustrează diverse obiecte ce au aparţinut unor adolescenți, consumatori de droguri în trecut, au putut fi văzute, pentru prima oară, vineri în Piaţa Unirii. Foşti dependenţi de heroină, etnobotanice sau alte droguri au ales să-şi spună astfel povestea.


De la ursuleţi de pluş la seringi

Fotograful Raul Gădălean, iniţiatorul acestei campanii, a fotografiat o gamă largă de obiecte ce au aparţinut foştilor dependenţi de droguri. De exemplu, o geacă de piele purtată de o fostă dependentă pe tot parcursul iernii ce a trecut, sau un ursuleţ de pluş, ambele spunând povestea proprietarului. Expoziţia prezintă şi o fotografie cu acul şi seringa folosite de unul dintre foștii consumatori.

Mesaj în stradă

Consilierul în Adicţii al Asociaţiei Preventis, Tabita Cernica, a explicat de ce este nevoie de o astfel de acţiune în Cluj-Napoca. „Noi lucrăm în birou şi, văzând ce se întâmplă afară, simţim nevoia să ieşim pe stradă cu mesajul acesta antidrog.  În fiecare an, de Zilele Internaţionale Antidrog, organizăm ceva public, ceva ce atrage oamenilor atenţia că problema consumului de droguri există”, a declarat Tabita Cernica.


„Avem 15 fotografii de mari dimensiuni, care spun o poveste.  Vrem ca oamenii să fie atraşi de imagine, iar în momentul în care citesc povestea de lângă, să spună: «Wow, drogurile chiar sunt terible. Ar trebui să stau departe de ele»”, a adăugat ea.
Expoziţia foto este mobilă şi va putea fi văzută în Cluj-Napoca în următoarele şase luni, în diferite locaţii.

Povestea din spatele fotografiei

„În camera mea am avut tablouri pe pereţi, calculator, bibliotecă, dulap de haine, pat, birou. Dar în aceşti 2 ani de zile în care am fost dependent de etnobotanice, am fost nevoit să vând totul pentru droguri. Camera mea a rămas goală. Până şi astăzi, când intru în fosta mea cameră, mă uit la urmele de praf care au rămas în jurul tablourilor vândute și-mi amintesc de ele. A vent şi ziua în care n-am mai avut ce vinde. Aşa că am început să fur. Îmi formasem victime din oamenii bătrâni. Le urmăream mai ales pe bătrânelele care aveau poşete. Treceam în fugă pe lângă ele, le zmuceam geanta şi dus eram. Ţipau, cădeau, plângeau, pentru mine nu conta. Așteptam înfrigurat să pot scotoci înăuntru şi să găsesc banii cu care să îmi potolesc chinul. Nici după ce am fost arestat n-am putut să mă schimb. Era nevoie de o transformare mai mare.”
(Iosif. T, abstinent de 3 ani, recuperat prin programul Asociaţiei Teen Challenge România)


Material realizat de Bogdan Obuf

abonare newsletter