Social

Taxa clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenţia că taxa de crește cheltuielile în sistemul sanitar, prin dispariția medicamentelor accesibile și distruge industria farmaceutică locală.

Taxa clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți Taxa clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți

APMGR subliniază că în perioada 2011-2014 au dispărut de pe piață 1.332 de medicamente, din care peste jumătate costau mai puțin de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România. Această tendință se va accentua, cu efecte sociale și economice grave. "Datele confirmă avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piață, iar creșterea taxei clawback la peste 20% în ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atât pentru pacienți cât și pentru producătorii locali,”a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

APMGR solicită guvernului să corecteze neîntârziat mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferențiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaționale pentru evitarea dispariției de pe piață a medicamentelor accesibile, cu consecințe negative asupra accesului pacienților la tratament și pentru a debloca investițiile în industria farmaceutică românească. 


Conform reprezentanţilor asociaţiei, taxa clawback va continua să crească în condițiile actualizării listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementată deja de Ministerul Sănătății, va determina o creștere cu încă 10% a taxei clawback, după ce în T4 2013 aceasta a înregistrat o creștere de 20% față de trimestrul anterior, ca urmare a renunțării la listele de așteptare pentru programele naționale. În absența unei formule de calcul diferențiat al taxei clawback, povara fiscală rezultată se va transfera în mod injust asupra producătorilor de medicamente generice.

APMGR reamintește că soluția unui clawback diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formulă, a fost deja agreată de Ministerul Sănătății, CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe și de către organismele financiare internaționale ca fiind neutră din punct de vedere bugetar, însă aplicarea ei întârzie în mod nejustificat. Propunerea de modificare asigură o corelație justă între prețul medicamentului generic (reglementat la maxim 65% din prețul originalului, conform OMS 75/2009) și taxa clawback calculată pentru această categorie de medicamente.

abonare newsletter