Social

Angajații Aeroportului au protestat în fața CJ Cluj: „Oleleu nu uita, Clujul nu-i moșia ta!” - FOTO

Aproximativ 220 de angajați ai Aeroportului Intrenaţional „Avram Iancu” Cluj și membri ai Sindicatului Independent s-au adunat joi după amiaza în fața sediului Consiliului Judeţean Cluj pentru a protesta faţă de blocarea unui credit de 50 de milioane de lei de către Consiliu.

Aceștia au scandat lozinci precum „Oleleu nu uita, Clujul nu-i moșia ta!”, „Oleleu demisia!”, „Hoții, Hoții!” ,„Vrem deblocare, nu blocare!”. De asemenea, protestatarii au adus pancarte pe care scria: „Nu blocați Aeroportul Cluj!”. „Nu vă retrageți cuvântul după 6 luni!”, „Garantarea creditului = salvarea aeroportului”, „Vrem să muncim, nu să cerșim!”

„Este un protest anunțat cu mai bine de două săptămâni în urmă și, în principal, protestăm pentru deblocarea hotărârii de consiliu nr. 19 din 2014 pentru care  asigura grantarea unui credit intern de către Consiliu pentru aeroport în valoare de 50.000.000 de lei, necesari pentru a acoperi plățile scadente și pentru investiții care au fost executate, recepţionate şi avizate de Autoritatea Aeronautică. S-a semnat un acord tripartit între CEC Bank, Consiliu și Aeroport pentru suma de 50 de milioane pentru o întindere de 20 de ani și mai urma să fie perfectat un acord dintre Bancă și Consiliu ca și girant, ceea ce nu s-a mai întâmplat”, a declarat unul dintre protestatari.


Reprezentatul sindicatului a propus două variante. „Noi am propus două variante simple: ori se alocă de la buget chiar și în tranșe pentru temenele scadente până la sfârșitul anului ca să nu intrăm în imposibilitatea de plată sau să se convoace o adunare extraordinară a CJ cu un singur punct pe ordinea de zi, acela al a Hotărârii nr. 19. Cu referire la ce spunea Oleleu că nu se va închide aeroportul, el vorbeşte în nume propriu, nu poate vorbi în numele unei bănci, s-au emis deja biletele la ordin care sunt scadente” a mai menționat acesta.

Angela Șuta, președintele Sindicatului Independent al R.A. Aeroportul Cluj-Napoca, spune că prin nedecontarea biletelor la ordin se va ajunge la blocarea conturilor.


„A fost informat Consiliul Județean printr-o adresă care s-a transmis și Sindicatului prin care este copie după toate biletele la ordin, care sunt scadente în 30 august și este vorba de 5 milioane de lei, care sunt în circuit bancar. Unele facturi la care se referea ieri domnul Oleleu, dacă se va negocia un contract și se va perfecta un act, au fost doar discuții cu băncile, dar nu a fost încheiate documente finale. Aici e problema, noi am solicitat o situaţie clară să nu se ajungă la blocarea conturilor”, a precizat Şuta.

Totodată Angela Șuta a mai prezentat care ar fi urmările acestei situații.


„Prin lipsa de disponibil în cont pentru decontarea biletelor la ordin, deținătorul se duce cu el la Judecătorie, judecătorul verifică doar forma și devine titlu executoriu. Celelalte plăți curente care înseamnă salarii, cheltuieli de regie, alte contracte nu vor mai putea fi decontate. Nefiind decontate se poate produce riscul în lanț ca noi să contribuim la insolvența altor firme. Problema este că procedura de insolvenţă o poate cere oricare firmă”, a mai spus Șuta.

Organizatorii spun că protestul nu are nicio legătură cu politicul. „Pentru a a evita acest risc au fost demersurile noastre, nu au nicio conotație politică, doar pentru a se rezolva problema continuării activității. Decredibilizarea aeroportului poate duce la pierdere de trafic, la relocarea zborurilor, am putea pierde tot ce am construit până acum”, a mai menționat Șuta.


Aeroportul Internaţional Cluj are 230 de angajaţi, dar în incinta acestuia îşi desfăşoară activitatea alte 1000 de persoane.

Protestatarii sunt nemulțumiți de măsurile propuse de conducerea Consiliului Judeţean Cluj din luna iulie 2014 a suspendării efectelor hotărârii de Consiliu Judeţean privind garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean „Pista de decolare- aterizare de 3.500 m- Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente” la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.


Negocieri fără rezultat

Reprezentații Sindicatului au negociat aproape două ore cu conducerea CJ Cluj dar nu au ajuns la niciun consens.

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu spune că este un drept al oamenilor să protesteze.

"Este un drept al dânșilor, nu am să renunț, aeroportul este un obiectiv important. Afirm așa cum am afirmat de fiecare dată, nu există pericol pentru închiderea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Se caută soluții în continuare pentru a se găsi variante vizavi de plățile care trebuie efectuate, dar e nevoie să găsim acele soluții legale astfel încât atunci când se va vota în final o astfel de decizie să fie în plină cunoștință de cauză", a declarat Oleleu

Mâine, conducerea CJ Cluj se va întruni pentru încă o serie de discuții pe această temă. "Mâine vom avea o altă rundă de discuții. Personalul tehnic din CJ lucrează și acum, a lucrat și zllele trecute și săptămânile trecute, pentru a găsi soluții de rezolvare", a mai precizat Ioan Oleleu. 

Preşedintele interimar al CJ Cluj Vakar Istvan spune că se fac demersuri pentru eșalonarea plăților. "Facem demersuri pentru eșalonarea acelor plăți cu o perioadă de grație, cu împingerea termenelor .Se discută cu acea bancă la care s-au vândut acele creanțe de către antreprenor. Suma cea mai mare care este în acea problemă de scadență și banca este deschisă la discuții. Va interveni un act adițional la contractul pe care îl au  și  se vor prelungi acele sume", a menționat Vakar.

"Trebuie văzut biletele de ordin la care tipuri de plăți se referă, lucrările care sunt în acel pachet vizat de DNA sau nu. Asta este o problemă de o zi, două maxim când oamenii vor vedea fiecare ordin de plată sau bilet la ordin care intră în circuitul juridic. Să se vadă care este prioritatea si care în ce mod poate fi plătitiă", a mai precizat Vakar Istvan președintele interimar CJ Cluj.

(Articol scris de Ana Racheleanu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II)

abonare newsletter