Social

Pentru a vizita Clujul, puteți solicita un ghid!

După zece luni în care au oferit amatorilor tururi ghidate gratuite, voluntarii asociației „Cluj Guided Tours” își vor continua activitatea pe timpul iernii numai la solicitarea expresă a doritorilor. Monitorul de Cluj a stat de vorbă cu președintele asociației, Cristina Bolog, despre experiența tururilor clujene din acest an.

Până în prezent, după 10 luni de activitate, Asociația „Cluj Guided Tours” se mândrește cu un număr de 1004 turiști ghidați în cadrul tururilor gratuite, dintre care 592 turiști români și 412 turiști străini, cu un maxim atins în luna mai, de 271 turiști, din care 236 români și 35 străini. Tururile în limba engleză au avut loc în fiecare zi de la orele 11 și 18, iar cele în română sâmbătă (ora 18) și duminică (ora 11).

Cine sunt ghizii?

Pentru a fi ghid calificat în România, nu e nevoie să ai studii superioare. De aceea,  „în România există în continuare o problemă de percepție față de această meserie”, spune Cristina Bolog. În cea mai mare parte, ghizii din Cluj  sunt studenți, absolvenți sau masteranzi. Înainte de a deveni ghid, fiecare voluntar trece printr-un training și ia parte la tururi ținute de colegii mai experimentați, urmând ca la final să treacă printr-un test practic. Dintre ghizii cu pregătire specifică, unii sunt veniți și din străinătate ca să profeseze aici.


În  lipsa altor programe turistice de amploare, ghizii asociaței aduc un aport substanțial în creșterea vizibilității orașului și în valorificarea patrimoniului local, atât în rândul turiștilor români cât și străini.

În ce constă un tur ghidat al orașului?

Există mai multe variante pentru traseul tururilor, iar ghizii cunosc mai multe informații decât se vorbește la turul general. De pildă, ei pot concepe un traseu al Clujului baroc. Un tur general este un tur croit ce merge pe firul timpului: începe de la ruinele romane din Piața Unirii, trece prin cetatea veche,  biserica Sfântul Mihail, și ajunge până în dreptul catedralei Ortodoxe. Un astfel de tur durează până la două ore.


Planuri de viitor

Cristina Boloc se arată încrezătoare în succesul tururilor și pe viitor, preconizând că statutul de capitală europeană a tineretului va aduce în Clujul anului 2015 un spor de vizitatori. „Numărul turiștilor de pe alte continente este în creștere”, ne-a dezvăluit aceasta, adăugând că „aici se află monumente de valoare europeană”. Pentru îmbunătățirea serviciilor, organizatorii de tururi au colectat de la turiști diverse informații utile unei analize. În perioada iernii, atunci când solicitările scad, tururile vor fi efectuate numai în urma solicitărilor formulate cu o zi înainte.

Cluj Guided Tours înseamnă un grup de ghizi voluntari care fac Clujul cunoscut mai de aproape. În colaborare cu Primăria orașului și Centrul de Informare Turistică, aceștia desfășoară începând din luna mai tururi ghidate zilnice, în care le descoperă vizitatorilor atracțiile, poveștile și comorile ascunse ale orașului. Tururile sunt oferite tuturor doritorilor atât în limba română, cât şi în limbile engleză, germană, maghiară, franceză, spaniolă și italiană.


Acțiunile asociației se desfășoară cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și în colaborare cu Centrul de Informare Turistică al Municipiului Cluj-Napoca.  

Articol scris de Albert Marcu

abonare newsletter