Social

Potențialul de angajare al unui student în Capitala Europeană a Tineretului

Șomajul este cea mai mare problemă a tinerilor din toată Europa. Clujul, Capitala Europeană a Tineretului în 2015, va trebui să aducă soluții practice în fața acestei probleme.

Zeci de reprezentanți ai asociațiilor studențești din toată Europa s-au strâns vineri, 21 noiembrie, într-o Adunare Generală, în Cluj-Napoca, ca să discute problemele tinerilor europeni și în ce mod vor fi acestea promovate cu ocazia alegerilor euro-parlamentare din mai 2015.

Subiectul de dezbatere a fost „Democrație și participare” iar discuția a fost deschisă de trei somități: Tibor Navaracsics, Comisarul European pentru Cultură, Educație, Tineret și Sport,  Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca și Cristian Cosmin, Secretarul de Stat pe Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. 


La nivel local se mizează pe sectorul IT

Primarul Municipilui Cluj Napoca a susținut că una dintre soluții la problema șomajului tinerilor ar fi noi locuri de muncă, create prin intermediul unor programe. „Pe lângă alte probleme întâmpinate de tânăra generație, cea mai mare este cea a șomajului. La nivel local am întreprins o serie de proiecte care să sprijine angajabilitatea tinerilor. Scopul acestora este să le îmbunătățească aptitudinile absolvenților prin programe școlare și cursuri de calificare. Unul dintre cele mai importante proiecte în acest sens este Cluj Innovation City, un program în valoare de peste 300 de milioane de euro, extins pe 10 ani, care urmărește crearea a 20.000 de locuri de muncă în sectorul IT”, a declarat Emil Boc în cadrul evenimentului.

Tinerii sunt primii vizați de companiile străine

La nivel național, Guvernul sprijină priectul Cluj, Capitala Europeană a Tineretului 2015 prin alocarea de fonduri. Reprezentantul Ministerului Tineretului și Sportului a subliniat importanța investițiilor străine. „Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la o cotă alarmantă de 23,1% în România. Trebuie să găsim soluții ca să le oferim acestor tineri locuri de muncă. Investițiile străine vor oferi oportunități în acest sens, fiindcă tinerii sunt primii vizați pentru angajări în cadrul companiilor multinaționale”, a explicat Cristian Cosmin.


Soluția europeană: integrarea tinerilor în dezbaterile UE publice

Invitatul special, reprezentant al Comisiei Europene pe problemele educației și tineretului, susține că implicarea tinerilor în forumurile decizionale, la nivel european este vitală. „Tinerii din Europa fac față unor probleme fără precedent. Criza economică, șomajul ridicat și locul pe care tinerii îl ocupă în societate sunt factori decisivi în cariera și viața tinerilor. Misiunea mea este să schimb această situație. De aceea, propun o strategie pe trei piloane: primul, în care să se ofere sprijin tinerilor ca să penetreze cât mai ușor pe piața muncii. Al doilea pilon urmărește integrarea tinerilor și a ideilor lor originale în forumul decizional, prin intermediul social media, dezbateri online și comentarii în timp real. Cel de-al treilea pilon se referă la învățământul informal, pe care eu îl consider extrem de important. Tinerii trebuie să-și îmbunătățească încontinuu aptitudinile de comunicare și cele IT ca să primească oportunitățile cele mai bune de muncă, dar și să se concentreze pe voluntariat și să-și ia un angajament politic”, a declarat Tibor Navaracsics.

Ce spun studenții?

Studenții au avut oportunitatea să le pună întrebări politicienilor prezenți la eveniment. Printre îngrijorările tinerilor europeni apar: bursele de studiu slab plătite, importanța participării la vot a tinerilor, soluții concrete la problema șomajului și rolul ONG-urilor în cadrul unui stat.


Problema burselor de studiu este o problemă națională mai degrabă decât europeană. „Până în prezent nu au fost depuse propuneri pentru omogenizarea nivelului burselor. Vrem să motivăm guvernele să accepte investiții, ca să îmbunătățească bugetele naționale. Aceasta este o problemă națională. Din punctul de vedere al programelor Erasmus +, vă asigur că se vor respecta toate condițiile și plățile promise”, a declarat comisarul european Tibor Navaracsics.

În privința participării în cadrul politicului a tinerilor, comisarul european este de părere că educația este strâns legată de problema implicării în forumurile decizionale. „Tinerii au puterea de a ridica conștiința cetățenească. La nivel european, observăm că, din păcate, implicarea tinerilor în forumurile decizionale este foarte scăzută. De aceea susțin că ar trebui să se deschidă o comunicare mai dinamică între Comisia Europeană și tineri, prin social media, conferințe sau dezbateri online”, a explicat Navaracsics.


Comisarul european pe educație și tineret a subliniat și importanța organizațiilor neguvernamentale într-un stat: „ONG-urile au puterea de a pune presiune pe guverne. Voi puteți aduce schimbarea în bine în propriile voastre țări”, a declarat Tibor Navaracsics.

Clujul o să fie din 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Timp de un an, urbea de pe Someș și-a luat angajamentul să demonstreze că societatea, cultura, politicile și viața economică sunt strâns legate de generațiile tinere.


Un articol scris de Cristina Ungurean.

abonare newsletter