Social
16 zile de solidaritate și activism pentru victimele violenței domestice, la Cluj
În această seară a debutat campania celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii. Evenimentul a fost marcat de un marș al solidarității și un moment de reculegere, la care au luat parte câteva zeci de persoane.
Cele 16 zile de campanie au început printr-un marș de solidaritate cu victimele agresiunilor. Cei strânși în Piața Avram Iancu afișat 24 de machete cu povești ale victimelor agresiunii în familie și au pornit în coloană, într-un marș al tăcerii ce s-a oprit în Piața Unirii. Câteva zeci de persoane s-au îndreptat în liniște de-a lungul bulevardului Eroilor, pentru ca o dată ajunse în piață să țină un moment de reculegere în memoria femeilor ucise prin violență domestică. Au fost aprinse lumânări, iar în Turnul Croitorilor au fost oferite mesaje de încurajare pentru victimele aflate în viață.
Anul acesta, asociațiile neguvernamentale de profil au înregistrat peste 30 de cazuri de agresiune asupra femeilor, sub forma violenței fizice, abuzului psihologic sau economic. Totodată, reprezentanții asociațiilor au ținut să precizeze violența domestică este un fenomen subraportat, numărul victimelor care se tem să facă reclamații fiind cu mult mai mare în realitate.
Pe durata celor 16 zile de campanie, vor avea loc vizite de informare la licee din Cluj-Napoca, dar și la centre de asistență socială, în cadrul cărora vor fi oferite informații despre serviciile de consiliere ale organizațiilor de profil clujene. Campania va lua sfârșit cu o „bibliotecă vie” în data de 10 decembrie. Este un concept nou, în care vizitatorii „împrumută” nu cartea, ci pe autorul acesteia, dacă vor să afle ce conține acea carte, povestesc organizatorii.
Mesajul nostru este că violența în familie este o infracțiune, nu un tabu, iar acest fenomen nu trebuie tolerat. Victimele trebuie să ceară ajutor. Cred că ar trebui să se vorbească mai des despre acest fenomen, pentru că vorbind des despre el, lumea o să știe că așa ceva nu este normal. Campaniile de informare nu sunt suficiente. Campania celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii este un eveniment menit să tragă un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen, să informeze publicul larg despre resursele comunitare și, nu în ultimul rând, să ofere sprijin victimelor”, a declarat Pocola Eleonora, președinte al Asociației Vivad.
Campania celor 16 zile de activism împotriva violenței îndreptate spre femei este o inițiativă a Asociației Victorie Împotriva Violenței Asupra Femeii - Vivad, în parteneriat cu instituțiile publice de profil, ONG-uri și departamente universitare.
Organizația Națiunilor Unite a declarat în anul 1960, ziua de 25 noiembrie ca fiind ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Campania din Cluj se va întinde pe o perioadă de 16 zile, având a se încheia într-un moment simbolic, data de 10 decembrie reprezentând ziua internațională a drepturilor omului.