Social

Primăria face 10 locuri de muncă pentru rromii de la Pata Rât, unde trăiesc 2.000 de suflete

În două hale de 732 mp vor munci, în domeniul reciclării materialelor, 10 rromi de la Pata Rât.

Primăria Cluj-Napoca derulează un proiect cu fonduri europene al cărui scop este integrarea rromilor de la Pata Rât pe piața muncii. În cadrul proiectului pentru rromi a început construirea a două hale cu o suprafață totală de 732 mp, în zona rampei ecologice de deșeuri. În cele două hale, cu o suprafață generoasă, vor munci 10 persoane, în domeniul reciclării deșeurilor, compactării hârtiei, plasticului, PET-urilor și aluminiului. Locurile de muncă vor fi create prin intermediul a două IMM-uri din acest domeniu. IMM-urile vor aduce în hale echipamentul de lucru, vor stabili salariile pe care le vor da celor 10 angajați și vor asigura materia primă de lucru.

Potrivit responsabililor de proiect, valoarea investiției este de 1.265.086 lei, fără TVA. Lucrările au început în 15 ianuarie și se vor încheia peste șase luni.  


Proiectul face parte dintr-un program mai amplu al Primăriei Cluj-Napoca pentru integrarea rromilor de la Pata Rât, la recomandarea Uniunii Europene.

Responsabilii de proiect au precizat că acesta este un proiect pilot. “Sperăm că în perioada 2014-2020 vom obține alte proiecte cu finanțare mai mare destinată exact incluziunii sociale a rromilor de la Pata Rât”, au declarat responsabilii de proiect.


La Pata Rât trăiesc aproximativ 2.000 de persoane. Potrivit reprezentanților ONG-urilor, aproximativ 40% din rromii de la rampa de gunoi au nevoie de un loc de muncă.  

În ciuda faptului că vor fi create doar 10 locuri de muncă, reprezentanții asociațiilor care reprezintă interesele rromilor spun că este un început promițător. “Orice proiect care are ca beneficiari rromii și mai ales rromii de la Pata Rât este binevenit. Acum, noi sperăm ca acele două IMM-uri să se dezvolte și să continue cumva prin extindere, angajarea mai multor rromi. Deocamdată, din păcate e vorba de doar 10 persoane pentru că așa este stipulat, ori accesezi proiectul, ori renunți. E bine și așa, pentru cele 10 persoane”, a explicat Pavel Doghi, președintele Organizației Amare Phrala - Frații Noștri, Cluj-Napoca.


La selecția celor 10 persoane se va ține cont de situația lor familiară, dacă au un venit, câți copii au și dacă lucrează.

Ultimele Stiri
abonare newsletter