Social
Clujul are şapte localităţi fantomă
În urma unui concurs de IT organizat în această lună un grup de tineri a descoperit că în România există 126 de localităţi care sunt fictive. Şapte localităţi sunt din judeţul Cluj. Monitorul de Cluj a mai scris despre cătunele nimănui şi depopularea masivă din ultimii ani.
În perioada 21-22 februarie, una dintre echipele care au participat la Hackathonul Datelor Deschise, a descoperit faptul că 126 de localități, adică aproximativ 1% din numărul total al localităților înscrise în nomenclatorul SIRUTA și pe listele Autorității Electorale Permanente, nu au locuitori conform Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011 și sunt fictive în sensul că fie sunt localități pustii fără locuitori din care au mai rămas doar niște case în degradare, sau sunt localități fictive care în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau care au dispărut în urma unei inundații, a unei alunecări de teren sau în urma construcției Canalului Dunăre – Marea Neagră.
Citeşte şi: La pas prin satele nimănui: „Odată, erau oameni aici!”. GALERIE FOTO
Unele din aceste localități nu au nici o construcție, nu au căi de acces și pot fi localizate pe un teren viran doar în baza hărților istorice. Altele au fost mutate în componența unor localități vecine păstrându-se totuși și denumirea localității comasate ce trebuia să dispară. Toate aceste localități fictive au coduri poștale cu toate că în multe cazuri nu există nici o locuință, nici măcar în paragină.
Localităţile fantomă din judeţul Cluj
Localitatea Giurcuţa de Jos din Comuna Beliş
Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 - 1959). Aceasta a fost inundată în momentul creării lacului de acumulare Fântânele. Sursele OpenStreet Map și WikiMapia indică o poziționare a localității pe un teren viran pe malul drept al lacului, unde nu se observă construcții, iar ANCPI identifică greșit localitatea, la 7.5 km în amonte de vechiul amplasament al localității, pe teritoriul localității Giurcuța de Sus, tăind în două localitatea.
Localitatea Morţeşti din Comuna Ceanu Mare
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea cinci locuitori la data recensământului. Localitatea este identificată pe Planurile directoare de tragere (1916-1959) dar pe imaginile recente în perimetrul localităţii mai apare numai o construcţie. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 2 bovine şi 637 ovine în condiţiile în care populaţia conform recensământului a fost 5 locuitori.
Localitatea Andici din Comuna Ceanu Mare
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa o singură gospodărie.
Localitatea Stârcu din Comuna Ceanu Mare
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea șase locuitori la data recensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959. În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa trei gospodării. Cu toate acestea, în datele statistice din 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor au fost înregistrate un număr de 15 bovine și 233 ovine, un număr destul de mare pentru spațiul restâns aferent celor 3 gospodării.
Localitatea Borşa-Crestaia din Comuna Borşa
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Localitatea are o vatră și o rețea de drumuri identificabilă pe imaginile satelitare recente. Conform paginii 295 din raportul Revistei Transilvane de Ştiinţe Administrative, localitatea a fost desființată în baza legii 2/1989; probabil a fost contopită cu localitatea Borșa. Ea rămâne în lista Siruta din cauza abrogării legii 2/1989 cu decretul din 1990.
Localitatea Lunca Bonţului din Comuna Fizeşu Gherlii
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Localitatea nu apare pe Planurile directoare de tragere (1916-1959) iar în prezent pe imaginile din Google Maps apar numai 4 construcţii. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 1 bovină în condiţiile în care populaţia conform recensământului a fost 0. Probabil această localitate nu trebuie să există fiindcă nu relevă locuire permanentă.
Localitatea Peştera din Municipiul Dej
Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Perimetrul localității înconjoară un teren viran, neavând vatră, gospodării sau o rețea de acces identificabile pe imaginile satelitare.
Cine a organizat concursul
Hackathonul Datelor a fost organizat de către Coaliția pentru Date Deschise împreună cu Guvernul României și cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din București, a Ambasadei Statelor Unite și a Ambasadei Olandei.