Social

Pompierii din şase judeţene îşi arată îndemânarea la Cluj: concurs de descarcerare şi acordare de prim ajutor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” al judeţului Cluj găzduieşte în perioada 11-12 iunie Faza Zonală a ”Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat”.

sursa foto agenda.ro sursa foto agenda.ro

La competiţie participă echipe de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din şase judeţe: Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.

“Astăzi se desfăşoară în Cluj Napoca cea de-a 4 ediţie, faza regională pe regiunea de N-V a concursurilor de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat. Aceasta prevede ca în probele de concurs , să se întreacă echipele de intervenţie din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenta judeţene, în probe specifice de descarcerare şi acordarea de prim ajutor”, a precizatpurtătorul de cuvânt ISU Cluj, Andrei Biriş.


Echipele vor fi puse în faţa unei simulări de accident unde vor trebui să se comporte profesionist şi să  rezolve corect situaţia în care sunt puşi. Nu timpul este cel punctat, cât corectitudinea rezolvării situaţiei.

În cadrul acestui concurs s-au folosit maşini scoase din uz, manechini şi chiar oameni reali. Se doreşte ca situaţiile să semene cât mai mult cu realitatea.


“Astăzi vor fi cele mai spectaculoase cazuri, ca şi percepţie a privitorilor, se vor folosi maşini scoase din uz. Avem 6 maşini care vor fi acordate pentru asemnea situaţii, vor fi chiar tăiate, simultate ca şi cum accesul în aceste automobile nu se va putea face, în interior se va găsi o persoană rănită”, a mai completat Andrei Biriş.

Vor fi două categorii de maşini: cele de descarcerare şi cele pentru primul ajutor. Fiecare echipă este formată din 6 membrii, care vor dispune de una din categoriile de maşini.


“Avem două categorii de maşini: cele de descarcerare şi cele de prim ajutor. Poate prezenta un pericol şi o maşină care este oprită în urma unui accident, şi care, să zicem , este într-o poziţie în care poate să se pornească, ulterior, şi să rănească salvatorii şi chiar persoanele care sunt rănite, deja, în maşină. Poate reprezenta un pericol partea de scurgeri de combustibil, partea de echipamente de siguranţă cum sunt airbag-urile sau alţi senzori care pot răni victinele sau chiar salvatorii, partea medicală care presupune stabilizarea, evaluarea, tot ceea ce se desfăşoară din punct de vedere medical pentru a salva victima“, a mai spus Biriş.

Echipele calificate pentru prim ajutor au fost puse în faţa unei probe în care un bărbat a avut un accident de maşină. La locul accidentului, echipa trebuie să se intereseze dacă victima este conştientă, dacă are fracturi, hemoragii interne sau externe. Victima este pusă la aparatul de monitorizare unde se va afla pulsul.


Sunt folosite echipamente care sunt în intervenţie şi care se utilizează în fiecare zi.

Pentru echipajul de la descarcerare s-au folosit maşini în care se afla o victimă. Persoana din maşină trebuia salvată şi scoasă din automobil. La început, echipajul trebuie să converseze cu victima, să afle dacă aceasta este conştientă sau nu. Dacă victima este conştientă i se va aduce la cunoştinţă că va fi scoasă din automobil. Dacă uşile maşinii nu se pot deschide, se va folosi un aparat special care le va deschide. Geamurile vor fi sparte pentru a putea scoate, în siguranţă, victima.


Anul trecut, echipa clujeană a câştigat locul I la acest concurs desfăşurat atunci la Satu Mare.

“Anul trecut, etapa regională a fost la Satu Mare. Colegii noştri din Cluj au luat locul I, etapa naţională s-a desfăşurat la Bucureşti, locul I fiind luat de echipajul de la Bucureşti. Având în vedere că suntem colegi şi colaborăm, ne bucurăm de oricine ia locul I. Este importantă competiţia, este important beneficul acestei competiţii care în serviciile pe care le acordăm cetăţenilor, în cazul în care avem nevoie de colegii noştri”, a conchis Biriş.

Articol scris de Adela Camelia Petruş, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul III

Ultimele Stiri
abonare newsletter